Veckans Värmlandsnyheter: Gränshandeln, påverkade förare och ökad smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Har du hängt med i nyhetsflödet under veckan som gått? Om inte så får du några tips från oss på redaktionen.

Har du missat veckans händelser i nyhetsflödet? Redaktionen tipsar om några nyheter du inte får missa.

Den svenska gränshandeln tappade närmare 90 procent av omsättningen under pandemiåret 2020. Organisationen Svensk handel menar att de generella coronastöden inte har fungerat och nu kräver de riktade stöd istället.

Samtidigt har gränsrestriktionerna inneburit klirr i kassan för den norska staten. Under förra året ökade intäkterna från skatter och avgifter på bland annat alkohol och tobak med sex miljarder kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här, i Charlottenberg, ekar det tomt på kunder. Hör SVT:s reporter Karin Mannberg och de personer hon intervjuat berätta om den blödande gränshandeln. Foto: SVT

Under förra året stoppade polisen 839 misstänkta rattfyllerister i polisregion Bergslagen, motsvarande siffra för drograttfylla är 1782. Polisen Mats Öhman har tröttnat på återfallsrattfylleristerna och vill se hårdare straff. Trafikpolisen Mikael Cederblad efterlyser salivprov för att snabbare kunna genomföra drogtester på plats. Och Morgan Olsson, gruppchef för LPO Torsby, hade önskat att alla rattfyllerister skulle köras direkt till beroendevården för att motiveras att påbörja behandling för missbruk. Idag kan polisen bara slussa dem vidare dit om personen själv sagt ja till det – vilket färre än en procent gjorde i våras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hög smittspridning oroar Ingemar Hallèn, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Jenny Eriksson SVT

Spridningen av coronaviruset fortsätter i en oroande takt, tycker smittskyddsläkaren Ingemar Hallén. Unga vuxna och personer i yrkesför ålder är de som främst driver på smittspridningen, dessutom har också fler barn och unga smittats, vilket lett till distansundervisning på flera skolor. Enligt Ingemar Hallén kan det ha ett samband med de nya mutationerna, även om det inte är helt klarlagt än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.