120 miljoner till renovering

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelserna i Karlstad och Hammarö beslutade idag om att skjuta 120 miljoner kronor för att renovera de trasiga vindkraftverken i Vindpark Vänern.

Tekniska problem

Vindkraftbolaget ägs gemensamt av Karlstad och Hammarö kommuner. Sedan i höstas har det varit tekniska problem som gjort att ett av vindkraftverken stått helt stilla och tre har gått med reducerad kraft. Bara ett av kommunens fem vindkraftverk har fungerat utan störningar. Övriga fem vindkraftverk som står på Gässlingegrundet är privata och har inte haft samma tekniska problem som de kommunala. Att renovera, samt att ersätta förlusten för att verken stått stilla, beräknas kosta 120 miljoner kronor. Kommunerna ska dessutom garantera 20 miljoner kronor i kapitaltäckning.

Vindpark Vänern

Kommunalråden för Karlstad och för Hammarö hävdar att renoveringen inte kommer att drabba de skattefinasierade verksamheterna. Hammarö kommun kommer att stå för 30% av notan och Karlstad kommun står för 70% av renoveringskostnaden.

Renoveringen betald inom elva år

Att inte bekosta renoveringen verkar inte ha varit ett alternativ för kommunerna. De är överrens om att det är det enda lönsamma och vettiga att göra. Genom renoveringen räknar de med vinst redan nästa år och själva renoveringen beräknas vara återbetald inom elva år.

Kommunerna har tidigare stämt bolaget som skulle stått för renoveringen men som gått i konkurs. Detta räknar man dock inte med ska ge några pengar men processen där fortskrider ändå. Ett annat alternativ för att täcka en del av förlusten är att man får tillbaka på försäkringen, något som också utreds just nu.

Beslutet kommer att fastställas i respektive kommuns nästa fullmäktigemöte. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindpark Vänern

Mer i ämnet