Foto: SVT

Vill folkomrösta om regionfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Miljöpartiet vill ha en folkomröstning i Värmland om regionfrågan. Nu bjuder man intresserade medborgare och organisationer i Värmland till diskussion om att starta en namninsamling.

– Storregionfrågan är en ödesfråga för Värmland. Värmlänningarna måste få uttrycka sin åsikt. Det är oacceptabelt att Värmland skulle slås samman med Västra Götaland 2018, utan att frågan diskuterats i en valrörelse alternativt i en folkomröstning, säger Stina Höök (M), ordförande för Moderaterna i Värmland.

Landstinget i Värmland beslutade igår att säga ja till att bilda en ny storregion med Västra Götaland. Beslutet fattades av en tillfällig majoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Värmland i storregion

– Vi hoppas att detta inte bara ska bli en fråga för partier, utan att många vill delta. Därför ber vi de som är intresserade att så snart som möjligt höra av sig till Miljöpartiet i Värmland eller till Moderaterna i Värmland. Inom en snar framtid hoppas vi kunna samla intresserade till ett möte för att diskutera närmare vad som kan göras och hur, förklarar Jesper Johansson (MP), språkrör för Miljöpartiet i Värmland.

– I Jämtland och Norrbotten har man snabbt fått ihop så många namn att det redan är mycket troligt att det blir folkomröstningar där, berättar Stina Höök. Det bör vi kunna klara i Värmland också. I riksdagen finns det en majoritet som anser att regionsammanslagningar inte ska tvingas fram mot befolkningens vilja.

– Miljöpartiet har länge ansett att om Värmland ska slås samman med andra län till en storregion, så ska det först godkännas av värmlänningarna i en folkomröstning. Och efter landstingsfullmäktiges olyckliga och otydliga ställningstagande igår, så kan en namninsamling för folkomröstning vara sista chansen att undvika en allt för skyndsam sammanslagning av Värmland med Västra Götaland redan 2018, fortsätter Jesper Johansson.

– Att pressa igenom förslaget mellan två val görs för att förespråkarna vill undvika diskussion med värmlänningarna. Det kan vi aldrig acceptera, konstaterar Stina Höök (M).

Om folkomröstningar

Om 10% av de röstberättigade invånarna kräver en folkomröstning ska en sådan genomförs, om inte 2/3-majoritet i fullmäktige stoppar initiativet.

Sveriges Riksdag om kommunala folkomröstningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet