Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Wästlund beskriver de vanligast metoderna som webbutiker använder för att locka till förhastade köpbeslut. Foto: SVT

Vilseledande webbdesign lockar till förhastade köp

Uppdaterad
Publicerad

I dag lanserar Konsumentverket i Karlstad en upplysningskampanj som ska  hjälpa konsumenterna att undvika förhastade köp på nätet. Det handlar om så kallade ”dark patterns” som lurar kunden att ta snabba beslut och som lockar till kreditköp.

– Det viktigaste för konsumenten är att ta sig tid och göra så noggranna bedömningar som möjligt, säger Erik Wästlund som är en av forskarna bakom kampanjen.

Konsumentverkets upplysningskampanj om de metoder som används i olika webbutiker för att locka till snabba köp och köp på kredit bygger på forskning från Karlstads universitet.

– Det är nästan aldrig så att det är så bråttom som det kan verka eller att det finns så få varor kvar som det påstås i webbshopparna, säger psykologidocenten Erik Wästlund som tillsammans med kollegan Agnieszka Kitkowska identifierat, analyserat och kartlagt så kallade ”dark patterns”.

I klippet ovan beskriver Erik Wästlund de vanligast metoderna som webbutiker använder för att locka till förhastade köpbeslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.