Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här kan vindkraftparken se ut, sett från sågverket i Korterud. Bilden är ett montage. Foto: Cloudberry

Vindkraftsplaner på Björnetjärnsberget i Eda

Uppdaterad
Publicerad

Cloudberry Wind AB vill bygga en vindkraftspark mellan Koppom och Skillingmark i Eda kommun. På torsdagen har företaget sitt första samrådsmöte med kommunen och länsstyrelsen. Tidigast om sex år kan vindkraftsverken stå klara, tror vindkraftsbolaget.

– Dels är miljöprocessen för att få tillstånd lång, men vi väntar också på kapacitet i elnätet, säger Elisabet Wahlstedt, Cloudberrys projektledare.

Se mer om vindkraftsplanerna i klippet ovan.

Samrådsprocessen är alltså i full gång. Senare i höst är det allmänhetens tur att tycka till, exakt när är dock ännu oklart.

Det aktuella området har sedan tidigare pekats ut i kommunens vindbruksplan som lämpligt för vindkraft.

– Vi har tittat på just natur, kultur och friluftsvärden och inom det här området har vi sett att det råder bra förutsättningar för att inte strida mot sådana intressen, säger Jack Larsson, samhällsplanerare på Eda kommun.

Vindbruksplanen är dock inte juridiskt bindande och kommunpolitikerna kan fortfarande lägga in sitt veto mot vindkraftsparken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.