Kväll efter kväll står människor utanför och väntar på att volontärerna ska öppna för natten. Foto: SVT

Vintervärme öppnar dörrarna för allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Vintervärmes verksamhet för hemlösa öppnar idag upp dörrarna för allmänheten.
– Många är nyfikna så vi vill visa vad vi gör, säger Marie Björklind på Stadsmissionen.

Sedan i januari erbjuder det kyrkliga nätverket Vintervärme sovplatser för hemlösa i Karlstad. 18 sängar står bäddade varje natt och det är i stort sett alltid fullbelagt. Enligt Marie Björklind finns det dock betydligt fler hemlösa än 18 personer i Karlstad just nu. Det handlar om både svenskar och EU-migranter. En del får inte plats och en del väljer själva att sova i tält eller på andra platser ute.

Volontärerna berättar om nattjobbet

Volontärerna som jobbar på nätterna kommer berätta om hur det är och representanter från de fem organisationerna kommer också vara på plats för att svara på allmänhetens frågor.   

– Jag hoppas att människor får upp ögonen för att det finns människor som hamnat utanför skyddsnäten i Karlstad och inte har ett boende, och att vi tillsammans kan göra skillnad.

Verksamheten får ekonomiskt stöd av kommunen, men också från allmänheten.

– Folk skänker allt från schampo till färdiglagad mat och jobbar ideellt från åtta på kvällen till åtta på morgonen. Det är fantastiskt och utan dem så skulle det inte fungera, säger Marie Björklind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer