Lars-Olov Gäverts erfarenhet av politiskt arbete började i höstas, då han valdes in som ersättare i kommunstyrelsen på kristdemokratiskt mandat men i praktiken som politisk vilde. Utanför politiken arbetar han på Polismyndigheten och Försvarsmakten. Foto: Privat/SVT

Visselblåsare i spetsen för Arvikas nya parti

Uppdaterad
Publicerad

En nykomling försöker ta sig in på den politiska arenan i Arvika. Med visselblåsaren Lars-Olof Gävert i spetsen hoppas nystartade Arvikapartiet göra politiken mer öppen och transparent för kommuninvånarna.

Ur ett ideologiskt perspektiv är styrelsen en brokig skara; det är något annat som för dem samman:

– Vi är inte ute efter att vara politiker egentligen, men det blev ett kall, säger Lars-Olof Gävert som är ordförande i Arvikapartiet.

I styrelsen sitter, bland andra, Annika Karlsson, mamma till de två bröder som i unga år felaktigt anklagades för mord på 4-åriga Kevin. Andreas Slätt, som senare skrev en bok om Kevinfallet. Och så Lars-Olof Gävert som själv har fått erfara brister inom kommunen, när han som god man larmade om felaktigheter hos överförmyndarnämnden.

– En sak vi vill är ju att, om det uppkommer problem liknande det i överförmyndarnämnden, då ska vi ta det direkt. Det är jätteviktigt. Vi vill höja nivån litegrann, rakt över kan man säga. En annan mentalitet helt enkelt.

Sakfrågor

Förutom att bryta den, i Gäverts mening, ”låsning med lågt i tak” och politikernas ovana att ”sopa problemen under mattan” vill Arvikapartiet fokusera på sakfrågor.

Exakt vilka återstår att se, men för SVT nämner han idrotten för barn och unga, där det behövs fler hallar.

Arvikapartiet, styrelsen 2021

Lars-Olof Gävert, Arvika, ordförande

Maria Carlsson, Älgå, vice ordförande

Annika Karlsson, Stömne, kassör

Andreas Slätt, Arvika, sekreterare

Mikael Nilsson, Klässbol

Per-Anders Gävert, Brunskog

Ytterligare styrelseledamöter ska tillsättas

Valberedning

Peter Nilsson, Glava

Markus Allard, Örebro

Revisor

Anders Frykblom, Hammarö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.