Hans, som egentligen heter något annat, förlorade över 800 000 kronor när han genom sin tidigare goda man inte fick tillgång till sina egna intäkter. Foto: Lars-Olof Gävert

Hans förlorade 840 000 – god man riktar skarp kritik mot kommunen

Publicerad

Hans pengar var borta, det insåg hans gode man Lars-Olof Gävert, som nu riktar skarp kritik mot Arvika kommun och överförmyndaren.
– De är ytterst ansvariga och det är klart att det inte får gå till på det här sättet, säger han.

När Lars-Olof Gävert inträdde som Hans gode man 1 mars 2017 insåg han direkt att någonting inte stod rätt till. Hans pengar fanns inte på kontot.

– Han hade inte samma möjligheter som andra att köpa saker eller göra aktiviteter, som han skulle haft. Och det är helt fel, säger Gävert.

Lars-Olof Gävert började på sin första dag som god man att reda ut Hans ekonomi och såg till att han fick tillgång till sina pengar.

– Det blev en jättestor skillnad i hans liv. Han hade möjligheter att köpa sig precis det han ville varje dag, och det utnyttjade han. Det märktes att det betydde mycket att ha tillgång till sina egna pengar helt enkelt.

Ingen tillgång till kontot

De pengar som Hans förlorade användes av släktingar efter den tidigare gode mannens och överförmyndarens godkännande. Det är överförmyndaren som ska se till att gode män och förvaltare följer reglerna, men det fungerar dåligt. Det visar både SVT:s granskning och en tidigare rapport från riksrevisionen.

Lars-Olof Gävert riktar nu stark kritik mot Arvika kommun och menar att överförmyndaren inte hade kompetens nog och misslyckades med att utföra sitt uppdrag.

– De är ytterst ansvariga och det är k lart att det inte får gå till på det här sättet, precis det här ska inte kunna hända.

Förlorade pengar under 14 års tid

Hans fick tillslut tillgång till sina egna intäkter och fick leva fullt ut, men gick bort i november 2018 till följd av ett hjärtfel. Då hade Hans förlorat nästan 840 000 kronor under 14 års tid, trots att han under perioden haft en god man, rapporterade P4 Värmland i december förra året.

Arvika kommun säger nu till SVT att de har haft resursbrist men att de idag sett över sina rutiner och att kommunen anställt fler medarbetare som arbetar med dessa frågor.

Arvika kommun stäms

Hans dödsbo har även stämt Arvika kommun på hela beloppet som Hans förlorat. Kommunen svarade att det finns en skadeståndsskyldighet, och har gått med på att betala drygt 600 000 kronor.

– Det hela är jättetragiskt. Jag gjorde allt jag kunde för att Hans själv skulle kunna ta del av de här pengarna innan han gick bort men det gick tyvärr inte, säger Lars-Olof Gävert.

Idag presenterade Statskontoret ett förslag på en ny samordningsmyndighet, vilket Lars-Olof Gävert tror är en bra idé.

– Det blir en mer tydlig kontrollfunktion då, vilket var bristande i Hans fall.

Hans levde med Downs syndrom och heter egentligen någonting annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#deutsatta

Mer i ämnet