Lindas gode man skulle vara hennes trygga punkt – istället stal han hennes pengar • Här är sammanfattningen: Så gick granskningen till 2016 Foto: Erik Hedenvind/SVT

Efter SVT:s granskning: Ny myndighet ska garantera gode män som fungerar

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs en ny myndighet för att garantera gode män som fungerar. Det föreslår en statlig utredning i dag efter SVT:s granskning som visade att hus, pengar och ägodelar för miljoner försvinner varje år från konton som hanteras av gode män och förvaltare.

– Vi ska inte ha olämpliga som gode män, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

För fem år sedan kunde SVT Nyheter visa att 26 miljoner försvunnit från konton som gode män och förvaltare satts att sköta. Både SVT:s granskning och senare Riksrevisionen kom fram till att kontrollen av gode männen fungerar dåligt och en utredning tillsattes.

Nu är utredningen klar, och i 64 förslag beskriver man hur man ska göra för att strama uppverksamheten, öka tillsynen, öka utbildningen för gode män och öka centraliseringen. Till exempel föreslås ett register över gode män och förvaltare.

#deutsatta

– Det skulle ge en mycket bättre översikt över hur situationen ser ut, inte minst om det finns gode män som uppenbarligen har tagit på sig för många uppdrag, för det har vi också sett, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Föreslagna lagändringar

Överförmyndarna som ska kontrollera gode män har tidigare inte sett det som sin uppgift att polisanmäla misstänkta brott, något som nu föreslås ändras.

– Det är en självklarhet och en av sakerna som jag reagerade på under de första granskningarna, nämligen att det var ett stort antal tillfällen där man misstänkte att det hade försvunnit pengar, men ändå inte gick med det till polisen och till åklagare. Nu är förslaget att detta klargörs tydligt. Det borde varit gjort för länge sedan, men nu ska det göras, säger Morgan Johansson.

Några av de förändringar i lagstiftningen som föreslås är:

• Ett godmanskap ska upphöra om huvudmannen tar tillbaka sitt samtycke.

• Skyldighet för överförmyndaren att anmäla till åklagare vid misstanke om brott.

• Skyldighet för överförmyndaren att granska årsberättelse och slutberättelse, senast inom sex månader.

• Överförmyndarnämnden tar över prövningen av ärenden om godmanskap från domstolarna.

Så blir uppdraget

En ny myndigheten ska ta fram allmänna råd och annat material till stöd och erbjuda en nationell obligatorisk utbildning för gode män och förvaltare. Myndigheten ska föra ett nationellt register och ansvara för personuppgifter och får ge föreskrifter om redovisning och överförmyndares tillsyn.

Men den ska inte kontrollera gode män, det ska fortsätta att ligga på överförmyndarna som sedan kontrolleras i sin tur av Länsstyrelserna.

– Det handlar om människor som är i väldigt utsatta situationer. Detta är en otroligt viktig samhällsuppgift som måste skötas på rätt sätt.

Så mycket kostar förslaget

En ny myndighet och ett nationellt ställföreträdarregister bedöms kosta ca 22,5 miljoner kronor per år. Men gode männen ska fortsatt i mycket vara en ideell verksamhet – annars skulle det kosta statskassan omkring 400 miljoner kronor, menar utredningen.

Merparten av lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet