Justitieminister Morgan Johansson säger att han siktar på en ny lag inom den här mandatperioden. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ministern: ”De som blivit lurade av sin gode man ska få ersättning”

Uppdaterad
Publicerad

De som blivit bestulna av sin gode man måste kunna få sina pengar tillbaka, det säger justitieminister Morgan Johansson (S) i dag och avslöjar att en statlig utredning ska utreda hur det ska fungera och även om det behövs professionella gode män.

Kontrollen ska bli bättre över gode män, det har regeringen sagt länge. Men nu under våren kommer regeringen att ge en statlig utredning i uppdrag att utreda hur lagen ska kunna ändras för att det ska bli verklighet.

”Tjuvar ska inte vara gode män”

SVT Nyheter granskade för tre år sedan hur mycket pengar som försvinner i systemet, och det visade sig att under fyra års slumpmässiga kontroller hade minst 26 miljoner kronor försvunnit från personer som haft en god man eller förvaltare. Pengar eller fastigheter som stulits eller försvunnit spårlöst.

Då sa justitieminister Morgan Johansson (S) att “tjuvar ska inte vara gode män” och sedan dess har Länsstyrelserna fått i uppdrag att förbättra kontrollerna.

Men människor har fortsatt komma i kläm och många kommuner har inte satsat vare sig de resurser eller den kunskap som behövs för att kunna rekrytera och kontrollera gode män och förvaltare som håller måttet, det har både SVT och andra medier rapporterat sedan dess.

– Det är därför vi tar det här initiativet så här tidigt i mandatperioden, säger Morgan Johansson (S). Jag har sett en del uppseendeväckande exempel, både i era reportage men också på andra håll och om man behöver stöd av samhället då måste man få det.

Utreda rätt till ersättning

En statlig utredare kommer att få i uppdrag att titta på hur de som förlorat pengar eller egendom på grund av en bristande god man ska kunna få ersättning, säger ministern idag till SVT Nyheter.

Utredningen ska också se på om man kan göra ett statligt register på gode män och förvaltare så att man kan kontrollera att de är seriösa och inte tar på sig fler uppdrag än tillåtet.

– Jag tror att vi kan se förbättringar de närmaste åren med ett nytt och stramare regelverk, säger Morgan Johansson (S).

I tisdags presenterade Statskontoret en rapport som visade att det finns stora brister också i Länsstyrelsernas del av kontrollerna av gode män. De föreslog en samordningsmyndighet som ska ta ett större ansvar.

– Det är jag öppen för, vi borde gå en ökande centraliserande riktning för att strama upp hela systemet, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#deutsatta

Mer i ämnet