Foto: TT

SVT avslöjar: Utsatta människors pengar förskingras

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals miljoner kronor, tillhörande samhällets allra mest utsatta, är på vift. Det kan SVT Nyheter avslöja i en ny stor granskning. Det är gode män, förvaltare och förmyndare som inte redovisat var pengarna de fått förtroende att sköta, tagit vägen.

Stora kontouttag utan vare sig kvitton eller verifikationer. Pengaöverföringar direkt till den gode mannens konton. Och ”gåvor” till den gode mannen, som den gode mannen själv beslutat om.

Summor som inte spårats

Det handlar om stora summor som ingen brytt sig om att spåra.

Kommunernas överförmyndare har ansvar för att kontrollera att gode män, förvaltare och förmyndare sköter sig och inte själva tar de pengar som de anförtrotts.

Miljontals kronor

I en unik granskning har SVT Nyheter gått igenom länsstyrelsernas samtliga inspektionsrapporter hos kommunernas överförmyndare, 2012-2015.

I länsstyrelsernas slumpmässiga kontroller av över 8.000 akter har SVT Nyheters granskande reportrar hittat över 26 miljoner kronor som inte redovisats. Då har länsstyrelserna bara tagit fram en bråkdel av alla akter, vilket innebär att det handlar om hundratals miljoner kronor som ingen vet vart de gått.

Sålde hus till sig själva

Utöver detta beskriver länsstyrelserna ytterligare fall av försvunna pengar, men där summan inte anges. I rapporterna har SVT också hittat ett flertal fastighetsaffärer där vinsten ”försvunnit” eller där den gode mannen sålt huset till sig själv, till underpris.

Det förekommer också testamenten, med den gode mannen som förmånstagare (men släktskap saknas).

Människor som får gode män, förvaltare eller förmyndare behöver hjälp och stöd. Det kan bero på att de är minderåriga, lider av ett mentalt handikapp eller har en annan problematik. Det är människor som samhället behöver hjälpa lite extra. De allra mest utsatta.

Fattiga blir bestulna

Många har redan från början mycket små medel, ändå kan SVT berätta att de blir bestulna på det lilla de har, av den person som är satt att hjälpa dem.

I en intervju förklarar överförmyndaren i Skövde, Jan Wallgren, att kontrollerna inte är särskilt noggranna.

– Vi utgår ju från att vi har med hederliga personer att göra. Överförmyndarens nät är mer grovmaskigt än man tror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#deutsatta

Mer i ämnet