Wermlandia i Ekshärad kan bli flyktingförläggning igen

Uppdaterad
Publicerad

Den stora flyktingströmmen från Ukraina har gjort att privata entreprenörer nu återigen jagar lokaler för att öppna flyktingboenden.

I många fall handlar det om exakt samma byggnader som under flyktingvågen 2015, som den nedlagda hotellanläggningen Wermlandia i Ekshärad.

– Det är stort intresse och många som ringer, säger mäklaren Bengt Pettersson i Hagfors.

Bengt Pettersson är en av dem som i åratal jobbat med att sälja de fastigheter som lämnades tomma efter den förra flyktingvågen. Nu är han plötsligt nedringd av spekulanter igen.

– Jag har fått ett 20-tal förfrågningar hittills.

Värmland och kriget i Ukraina

Avtal med Bert Karlsson

Som mest bodde 8 000 flyktingar på privata boenden i Värmland.

Efter flyktingkrisen sa Migrationsverket upp samtliga avtal, och många av fastigheterna blev stående tomma, eller med begränsad verksamhet. Nu har kriget i Ukraina plötslig gjort dem attraktiva igen.

– Vi har tecknat ett intresseavtal med Bert Karlssons bolag, säger bärföretagaren Sylve Björkman, som köpte den gamla hotell- och konferensanläggningen Wermlandia i Ekshärad efter den förra flyktingvågen.

Nyväckt intresse för Värmlandsporten

Idag är Wermlandia hem för 200 thailändska bärplockare ett par månader om året. Bärplockarna är fortfarande viktigast för företaget, men med ett osäkert världsläge ser Sylve Björkman flyktingar som en alternativ inkomstkälla.

– Om det inte skulle komma några thailändare måste vi ju överleva ändå.

En annan av de nedlagda flyktingförläggningarna som varit till salu i flera år är Värmlandsporten i Stöllet.

I klippet ovan hör du mer om det nyväckta intresset för anläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet