Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter ett decennium sparkas det fotboll på Älvuddens IP i värmländska Stöllet igen, och det är 13-årige William Grunds förtjänst. Hör honom berätta i klippet. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

13-årige William Grund väckte liv i fotbollen i värmländska Stöllet

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga i små landsbygdskommuner idrottar betydligt mindre än andra barn. Det visar statistik från Centrum för idrottsforskning.

Men i Stöllet i norra Värmland har 13-årige William Grund ändrat på det. Där de vuxna misslyckats har han nu lyckats samla bygdens barn på fotbollsplanen.

William Grund älskar fotboll. Men för att få ägna sig åt sin favoritsport har han fått tillbringa många timmar av sitt 13-åriga liv i bil på väg till träningar och matcher.

– Jag har rest till Sysslebäck, Malung och Torsby. Det är långt, förklarar han.

Något lag i Stöllet, där han bor har inte funnits på länge. Men det finns en fotbollsplan, och William har gett sig den på att det ska sparkas boll på den igen.

”Alla ska få spela”

I våras gjorde han slag i saken och meddelade på sociala medier att alla barn i bygden var välkomna på fotboll och boll-lek en gång i veckan.

– Barnen här är duktiga på fotboll, men det är mest fokus på de större orterna. Jag vill att alla ska få spela och ha kul, säger William.

I klippet ser du barnen träna på Älvuddens IP där det inte spelats fotboll på ett decennium.

Få idrottande på landsbygden

Det William lyckats med är en bedrift. Barn och unga i små landsbygdskommuner hamnar i botten när statliga Centrum för idrottsforskning sammanställt idrottandet i landet. I toppen återfinns istället medelstora städer och förorter med hög inkomst- och utbildningsnivå.

Skillnaden är markant, från några få idrottstillfällen i genomsnitt per barn och år i kommunerna i botten, till 49 i toppkommunen Danderyd.

I Torsby kommun – där Stöllet ligger – har antalet föreningar som sökt bidrag för barn- och ungdomsidrott minskat från 40 stycken år 2010 till 16 år 2021, enligt Riksidrottsförbundet.

– Om någon hade startat nåt sådant här när jag var yngre hade jag varit varit jätteglad. Jag är glad varje sekund jag får vara här och se barnen spela fotboll, säger William Grund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.