Döms till 3,5 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre och ett halvt års fängelse blev domen för Annétthe Zettergren.

I dag kom domen i Värmlands tingsrätt mot den före detta moderata politikern och sjukgymnasten Annétthe Zettergren. Hon döms för grovt bedrägeri både mot landstinget och mot sin före detta sambo.

Zettergren döms också att betala ett skadestånd till landstinget på 3,9 miljoner kronor och 367 000 kronor i skadestånd till sin före detta sambo.

Zettergren ska sitta kvar i häktet fram till att straffet verkställs då tingsrätten bedömmer att risken för flykt är stor.

Den 58-åriga kvinnan har som sjukgymnast systematiskt genom falska kvitton och patientjournaler fått landstinget att betala ut över fyra miljoner kronor till henne. Bedrägerierna skedde under perioden 2007 till 2012. Dessutom har hon svindlat sin sambo på närmare en miljon.

Det var i lokalen i Likenäs det började. Sjukgymnasten och moderata landstingspolitikern Annétthe Zettergren delade lokal med vårdcentralen och ambulanspersonalen och det visade sig att Zettergren inte betalat någon hyra. Det blev startskottet för en granskning av Värmlands i särklass bäst betalda sjukgymnast. 

Polisanmäldes

Under ett år begärde hon ersättning av landstinget för 4 000 behandlingar och i snitt 16 besök om dagen, ibland samtidigt som hon satt i politiska möten i Karlstad.

Landstinget begärde att få se Zettergrens journaler. Men när de kom för att göra det sa Annétthe Zettergren att hon flyttat journalerna.

Hon polisanmäldes och försvann. Det visade sig att hon lämnat landet och åkt till Thailand. Men inte nog med det. Hon hade fört över nästan en miljon kronor från sin sambos konto till sitt eget.

Greps efter ett halvår

Annétthe Zettergren greps den 22 mars 2013 efter ett halvår i Thailand och fördes några dagar senare till Sverige. Den 24 juli inleddes den 17 dagar långa rättegången.

Zettergren har nekat till brott när det gäller bedrägeri mot landstinget, men erkänt att hon tog pengar från sin sambo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskning av Zettergren

Mer i ämnet