Här, i en lägenhet på Kronoparken i Karlstad, hittades den unga kvinnan död i början av juni i år. Foto: SVT/Dagsmedia.se

Yrkar straffskärpning för Kronoparksmordet

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutas hovrättsförhandlingen mot 20-åringen som i Tingsrätten dömdes till elva och ett halvt års fängelse för mord på en 25-årig kvinna på Kronoparken.

Både åklagaren och 20-åringen överklagade domen.

Cecilia Aronsson vill se en straffskärpning, medan 20-åringen vill bli frikänd.

– Jag anser att det finns utrymme för en straffskärpning, säger vice chefsåklagare Cecilia Aronsson.

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

11,5 år fängelse – för lågt

I januari i år dömdes 20-åringen till elva och ett halvt års fängelse för mord, rån och ett rånförsök. Ett alltför lindrigt straff anser Cecilia Aronsson som yrkat på en traffskärpning i hovrätten.

I sin överklagan pekar hon på att det finns synnerligen försvårande omständigheter som gör att straffvärdet borde höjas. Dels att mordet på den 25-åriga kvinnan begicks i hennes hem, att det var ett utdraget händelseförlopp med hänsynslöst våld framför allt mot huvudet. Våldet fortsatte även när kvinnan låg på golvet utan möjlighet att freda sig och innebar svår smärta och dödsångest för henne.

– Jag yrkar på en straffskärpning, men det kan ju bli max 14 år med tanke på hans ålder, säger Cecilia Aronsson.

Eftersom gärningsmannen var under 20 år vid brottstillfället säger praxis att maxstraffet är 14 år, även om domstolen bedömer att brottats straffvärde motsvarar livstid.

Vill bli frikänd

20-åringen har medgett att han slog kvinnan så att hon började blöda, men nekar till mord och har berättat att hon levde när han lämnade lägenheten på natten den 3 juni förra året.

Inför hovrättsförhandlingen har inga nya bevis lagts fram, idag kommer förhören från Tingsrättsförhandlingen att spelas upp.

– Inget är förändrat, vi står fast vid det som tidigare sagts, säger 20-åringens advokat Leif Silbersky inför dagens förhandling.

Dom i målet meddelas den 11 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

Mer i ämnet