Vice chefsåklagare Cecilia Aronsson Foto: SVT

Åklagaren är nöjd med att 20-åringen döms

Uppdaterad
Publicerad

Vice chefsåklagare Cecilia Aronsson är nöjd med domen från Värmlands tingsrätt men konstaterar att tingsrätten gjort en annan bedömning vad gäller längden på fängelsestraffet.

Värmlands tingsrätt dömde i dag den 20-årige man som åtalats för att bland annat ha mördat en 25-årig kvinna på Kronoparken i Karlstad i juni 2017. Mannen döms till elva år och sex månaders fängelse.

– Jag är nöjd med att de kommer fram till att han ska dömas för mord, rån och försök till rån, men sedan hade jag bedömt straffvärdet lite högre än vad domstolen gör, säger vice chefsåklagare Cecilia Aronsson.

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

Vid sista rättegångsdagen yrkade hon på 14 års fängelse. Hon har bedömt att mordet har ett straffvärde motsvarande 18 års fängelse, men eftersom gärningsmannen var under 20 år vid brottstillfället ger det en slags straffrabatt. 

Rätten gör en annan bedömning. Domstolen menar att straffvärdet uppgår till 16 år. Däremot gör de samma bedömning vad gäller straffvärdet för rånet samt rånförsöket.

Hur ser du på tingsrättens bedömning?

– Vi är inte riktigt ense där. Jag tycket straffvärdet är högre för mordet än vad domstolen tycker.

Blev du förvånad?

– Nej, det är ju en bedömningsfråga och jag tyckte att man skulle bedöma de försvårande omständigheterna mer och lägga dem till grund för ett högre straffvärde men där har vi inte riktigt kommit till samma slutsats, säger Aronsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

Mer i ämnet