Här, i en lägenhet på Kronoparken i Karlstad, hittades den unga kvinnan död i början av juni i år. Foto: SVT/Dagsmedia.se

Elva och ett halvt års fängelse för Kronoparksmordet

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands tingsrätt dömer den åtalade 20-åringen till elva och ett halvt års fängelse för mordet på Kronoparken i somras. Han döms även för rån och försök till rån.

Det var den 3 juni i fjol som den 25-åriga kvinnan hittades död i sin lägenhet på Kronoparken i Karlstad. Hennes kropp var täckt med tvättmedelspulver och sköljmedel. Utredningen visar senare att kvinnan dött av förblödning efter kraftigt våld mot huvudet.

Utredningen visade att kvinnan dött av förblödning efter kraftigt våld mot huvudet Foto: SVT
Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

Under rättegången berättade kvinnans mamma om synen som mötte henne när hon kom till dotterns bostad.

– Jag ser hennes ben och springer fram och jag ser hennes huvud krossat med vitt pulver ovanpå och jag skriker högt och ringer 112, berättade mamman.

Mannen nekar

Samma vecka som kvinnan hittades död anhölls den nu 20-årige mannen i sin frånvaro. En månad senare greps han på ett tåg i Tyskland efter att ha flytt landet.

Mannen, som är från Jämtland, har hela tiden nekat till brottsanklagelsen. Under rättegången medgav 20-åringen att han den 2 juni följde med kvinnan hem och att han slog henne två gånger men uppgav att hon var vid liv när han lämnade lägenheten.

Enligt åklagaren har polisen inte kunnat finna spår efter någon annan person i lägenheten än kvinnan. Inte heller efter 20-åringen. Men däremot hittade polisen blod från den 25-åriga kvinnan på en av kakelplattorna i duschen hemma hos 20-åringen.

Här kommer den åtalade mannen in i rättsalen Foto: SVT

Yrkade på 14 års fängelse

Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska undersökning har visat att 20-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning när brottet begicks och vid den avslutade rättegångsdagen yrkade åklagaren, Cecilia Aronsson, på 14 års fängelse. Hon konstaterade att brottet har ett straffvärde motsvarande 18 års fängelse eller livstid, men eftersom gärningsmannen var under 20 år vid brottstillfället är livstidsstraff inte aktuellt och hans ålder ger enligt praxis en straffrabatt.

Så resonerar rätten

Värmlands Tingsrätt dömer mannen till elva och ett halvt års fängelse. Han döms även för rån och försök till rån. Mannen har nekat även till dessa brott.

20-åringen ska även betala skadestånd på totalt 240.000 kronor till fyra anhöriga till den döda kvinnan samt de två rånoffrena.

Rätten gör en annan bedömning än åklagaren vad gäller straffvärdet för själva mordet. Domstolen menar att det uppgår till 16 år och inte 18 som åklagaren bedömt. Däremot gör de samma bedömning vad gäller straffvärdet för rånet samt rånförsöket.

Rätten konstaterar att ”det sammantagna straffvärdet för gärningarna bedöms av tingsrätten uppgå till fängelse omkring 17 år. Vid straffmätningen beaktar tingrätten att NN var 19 år och 8 månader vid gärningstillfällena. Efter reduktion för hans ungdom finner tingsrätten att strafftidens längd ska bestämmas till fängelse i elva år och sex månader.”

Leif Silbersky

Värmlands tingsrätt har i ett tidigare skede konstaterat att det föreligger övertygande bevisning mot 20-åringen och redan vid rättegångens sista dag sade 20-åringens försvarsadvokat Leif Silbersky att de kommer att överklaga domen.

– Jag har redan fått besked av min huvudman att han vill överklaga när domen kommer. Vi kommer med all sannolikhet också att överklaga läkarutlåtandet och begära att Socialstyrelsens rättsliga råd meddelar hurvida man ansluter sig till den bedömning som har skett nu, sade Silbersky då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

Mer i ämnet