På tisdag nästa vecka ska Region Värmland presentera hur man ska gå vidare med varsel av personal. Foto: SVT

Ytterligare 370 tjänster ska bort inom Region Värmland

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag nästa vecka ska Region Värmland presentera hur man ska gå vidare med varsel av personal.

En minskning med 130 tjänster i yrkesgrupperna handläggare och administratörer pågår redan, och nu ska den andra fasen i omställningsarbetet presenteras för regionstyrelsen. Och nu handlar det om en minskning av personal inom övriga personalkategorier med omkring 370 tjänster.

130 av dem är visstidsanställningar som tas bort och istället inrättas en vikariepool inom hälso- och sjukvården.

Besparingarna inom Region Värmland

Allvarligt ekonomiskt läge

Bakgrunden till beslutet är det mycket allvarliga ekonomiska läget för regionen, och sedan slutet av förra året pågår ett omställningsarbete för att minska antalet anställda i Region Värmland med omkring 750 tjänster, vilket motsvarande en besparing på 500 miljoner kronor.

Tillsammans med ett extra statsbidrag på 176 miljoner kronor till hälso- och sjukvården, innebär att besparingen på en halv miljard kronor är uppnådd. Med andra ord ser personalminskningen ut att stanna vid omkring 500 tjänster.

Chefsstrukturen ska ses över

Utöver tidigare beslut för att nå en budget i balans, bland annat om anställningsstopp, ska det nu också göras en översyn av chefsstrukturen i organisationen.

– Eftersom det varit mycket åsikter om antalet chefer inom regionen, tycker jag det på sin plats att också göra en översyn av chefsstrukturen när vi nu ska minska på antalet anställda, säger regiondirektören Peter Bäckstrand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Bäckstrand berätta om hur regionen resonerade när den första neddragningen av personal blev klar i februari. Foto: Johan Hedlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingarna inom Region Värmland

Mer i ämnet