Se vad Gro Taugböl lagt i kundvagnen på första shoppingturen och hör om gränshandelns återhämtning i klippet ovan. Foto: SVT

Ytterligare gränslättnader – norrmän slipper coronatest

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag lättar Norge ytterligare på de strikta restriktioner som stoppat de allra flesta resor över gränsen under pandemin.

Fullvaccinerade norrmän slipper nu inte bara karantän utan också coronatest när de besökt Sverige, och lättnaderna väcker hopp inom gränshandeln.

För den oinvigde besökaren ser det tomt och öde ut i den jättelika matbutiken i Charlottenberg. Men för de anställda är skillnaden enorm.

– Nu ser man ju faktiskt kunder hela tiden, och det är en liten ökning dag för dag, säger Tobias Lindh, marknadschef på en av de stora gränsbutikerna i Charlottenberg.

Coronaviruset i Värmland

Det norska beslutet att hålla gränsen stängd under pandemin har varit förödande för gränshandeln.

Under 2020 minskade norrmännens inköp i gränsbutikerna från 16 miljarder norska kronor till två, enligt statistik från norska SCB.

Foto: SVT

Gränsöppning för vaccinerade

Sedan två veckor tillbaka får nu fullvaccinerade norrmän återigen resa till Sverige utan krav på karantän, och från och med idag gäller ytterligare lättnader. Det tidigare obligatoriska coronatestet på gränsen slopas.

– Förhoppningsvis ger det en extra skjuts. Det har ju varit en extra olägenhet när de tvingats stanna och testa sig på hemvägen, säger Tobias Lindh.

”Annorlunda och tomt”

Och det är inte bara gränshandlarna som nu ser ljuset i tunneln. För Gro Taugböl är det första turen efter lättnaderna. Nu ska hon både träffa släkten och shoppa.

– Det känns annorlunda och tomt. Man är ju van vid att det är fler norrmän än svenskar. Nu är det tvärtom, säger hon.

Se vad Gro Taugböl lagt i kundvagnen på första shoppingturen och hör om gränshandelns återhämtning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet