Kan sälja sitt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Den bedrägeridömda sjukgymnasten Annétthe Zettergren kan tjäna hundratusentals kronor på att sälja sin rätt att fakturera landstinget. Nu försöker landstinget hitta vägar att säga upp den rätten.

– Det känns förstås inte bra att ha kvar det här avtalet med Annétthe Zettergren, vi tittar på möjligheterna om vi kan avsluta det, säger Jan Hultbäck, tillförordnad divisionschef för hälsa, habilitering och rehabilitering på landstinget.

I går dömdes Annétthe Zettergren till fängelse i tre och ett halvt år, bland annat för att ha lurat till sig ersättning från landstinget för behandlingar som aldrig har utförts. Och i dag skulle hon kunna tjäna hundratusentals kronor på att sälja sin rätt att ta betalt av landstinget.

Granskning av Zettergren

Det är nämligen så det fungerar. Om sjukgymnasten inte kan eller vill bedriva verksamhet längre kan rätten att fakturera landstinget säljas till högstbjudande. I Värmland har det hänt ett tiotal gånger de senaste fyra åren, och avtalen har gått för mellan 100 000 och 700 000 kronor styck.

Vad säger du om att Annétthe Zettergren skulle kunna göra sig en hacka på det här, om hon nu har kvar sitt avtal?

– Det känns ju... Alltså, det är ju lagstiftningen som styr det, om hon har den möjligheten så är det så, säger Jan Hultbäck.

Men nu ser landstinget över möjligheten att avsluta den här överenskommelsen med Zettergren, något som inte är helt enkelt.

 – Det här har aldrig gjorts tidigare, vad vi vet, så vi är ute på obanad terräng. Exakt hur vi kommer att gå tillväga, det kan jag inte svara på. Men allt som inte har gjorts förut brukar ju inte vara helt enkelt, säger Jan Hultbäck.

Vad har ni för möjligheter att säga upp det här avtalet?

– Man kan inte vara inaktiv i sin praktik i mer än ett år, då har man möjlighet att häva överenskommelsen, och det är en möjlighet vi tittar på just nu. Sen får vi titta på om det finns andra juridiska möjligheter att göra det också, säger han.

Hur går ni tillväga nu?

– Våra jurister tittar på det här just nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Zettergren

Mer i ämnet