Socialdemokraterna vill ha 10 000 nya poliser. Foto: TT

10.000 nya vid polisen – ny utbildning i Väst

Uppdaterad
Publicerad

10.000 fler polisanställda till 2024 och två nya polisutbildningar.
Det är Socialdemokraternas bud för att lösa poliskrisen.
– Det är en långsiktig plan för att stärka polisen i Sverige och öka tryggheten för medborgarna runtom i landet, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Vid en pressträff på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) Socialdemokraternas satsningar på polisen i ljuset av poliskris och fredagens terrordåd.

– Det här handlar både om att bekämpa brott som tidigare men vi ser också en ökad gängkriminalitet där vi måste ta ett tydligare grepp mot det. Vi har också en oroligare omvärld och efter attacken i fredags så ser vi att inte heller Sverige är skyddat mot terrordåd, säger Magdalena Andersson (S).

Antalet polisanställda har under lång tid varit ett hett debattämne mellan riksdagspartierna. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har alla krävt fler poliser. Moderaterna vill till exempel se 5.000 fler poliser till 2025 och Sverigedemokraterna 7.000 fler till 2022. I fredags kom Kristdemokraternas bud om totalt 30.000 poliser år 2025.

Polismyndigheten har själva angett att de behöver 5.000 fler poliser till 2024 för att kunna upprätthålla dagens kapacitet.

Läs också: Efter terrordådet: Ökat förtroende för polisen

Ygeman: ”10.000 fler polisanställda”

I dag presenterade alltså Socialdemokraterna sitt inspel i debatten och det handlar om 10.000 fler polisanställda till 2024. Huvuddelen ska vara poliser men det handlar även om civilanställda.

– Målet är 10.000 fler polisanställda men det är upp till polisen att avgöra var behoven är som störst. Jag ser framför mig att huvuddelen kommer att bli poliser och skälet till det är att vi har haft en ganska kraftig expansion av civilanställda, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Anders Ygeman (S)har tidigare kritiserat de borgerliga partierna för att bedriva “auktion” när det gäller antalet poliser.

– Det har varit för mycket diskussion om siffror, antal och auktion och för lite fokus på människors trygghet och faktiskt lösa brott. Jag hoppas att vi med det här kan lägga undan diskussionen om hur många poliser vi ska ha, säger Anders Ygeman (S).

Två nya polisutbildningar

Socialdemokraterna vill även inrätta två nya polisutbildningar från 2019, en i västra delen av landet och en i de södra delarna.

– Det är myndigheten som ska avgöra var utbildningarna ska ligga men Malmö är väl en väldigt trolig placering, säger Anders Ygeman (S).

Enligt finansminister Magdalena Andersson skulle satsningen på totalt 30.000 polisanställda kosta sex till åtta miljarder fram till 2024.

– Vi har ser ju nu att vi har växande överskott i de offentliga finanserna under de kommande åren och då väljer vi att satsa en del av det på polisen, säger Magdalena Andersson (S).

Huruvida det kommer mer pengar till polisen redan i höstbudgeten är ännu inte klart. I fredags meddelade regeringen att man tillskjuter 700 miljoner extra redan i år i vårändringsbudgeten.

Socialdemokraterna vill även öka attraktiviteten i polisyrket, bland annat genom att minska administrationen.

– Det är en betydande del av polisens arbetstid idag som går åt till saker som inte är rent polisiära, säger Anders Ygeman (S).

Läs också: Moderaterna: Fler poliser – och ingen straffrabatt

Nej till lönehöjning

Moderaterna och Liberalerna vill göra polisyrket mer attraktivt genom höjda polislöner med flera tusenlappar i månaden. Men det säger finansminister Magdalena Andersson blankt nej till.

– I Sverige är det inte politiker som sätter löner utan det sker ju mellan parterna och det är ju en central del av den svenska modellen. Det blir väldigt stelbent om vi ska sätta löner i Sveriges riksdag.

Men ni höjde ju lärarnas löner?

– Det var ett undantag och det var vi tydliga med redan då.

Egentligen skulle statsminister Stefan Löfven har presenterat satsningen redan i lördags men till följd av terrordådet väntade man till i dag med att presentera Socialdemokraterna bud i den allt hetare debatten om hur många poliser Sverige egentligen behöver för att öka tryggheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet