Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny rapport från Pliktrådet pekar ut flera brister på regementena i Västsverige. Bland annat bristande utrustning och för lite mat till soldaterna. Foto: SVT

100 jägarsoldater på K3 i Karlsborg blev matförgiftade – flera brister pekas ut i rapport

Uppdaterad
Publicerad

100 värnpliktiga vid regementet K3 i Karlsborg ska i höstas ha matförgiftats. Vid ett annat tillfälle fick de en leverans av mögligt bröd. Dessutom ska värnpliktiga i Göteborg gått ner i vikt på grund av för lite mat. Det framgår i en rapport från Pliktrådet.

– Att gå ner flera kilon är inte normalt, säger Alice Nilsson, ordförande Pliktrådet.

Enligt regementet i Karlsborg ska ingen av de värnpliktiga ha ätit av det mögliga brödet. Vad som orsakade matförgiftningen, som inte inträffade samtidigt som upptäckten av mögelbrödet, vet man ännu inte.

– Här har tillsynsmyndigheten gjort en smittspårning men inte hittat ett entydigt svar på hur detta uppstod, skriver Lotta Skarenberg, kommunikationschef vid regementet i Karlsborg.

Försvarshälsan har uttryckt oro

I rapporten framkommer också att värnpliktiga i Göteborg fått för lite mat i början av sin utbildning. På Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4, uppgav värnpliktiga att de gått ner sex kilo under sex veckor.

Bataljonens företagshälsovård, försvarshälsan, ska också ha uttryckt oro för de värnpliktigas viktras, enligt Pliktverket.

– Värnpliktiga har berättat för oss att de gått ner i vikt. Att gå ner något kilo det gör man oftast men att gå ner fem-sex kilo är inte normalt säger Alice Nilsson, ordförande Pliktrådet.

”Inget konstigt att gå ner i vikt ”

Men på amfibieregementet menar man att man inte har upplevt några onormala viktras.

– Det är inget konstigt att gå ner i vikt när man äter på fasta tider och tränar dagligen. Det viktiga är att soldaten följs upp så man vet varför man gått ner i vikt, säger Johanna Frejme, kommunikationschef vid Amf 4.

Saknades regnkläder – i Göteborg

Men det är inte bara mat som bekymrar Pliktrådet i rapporten. Det ska också saknas en hel del utrustning hos de värnpliktiga. Bland annat ska det råda brist på regnkläder och kängor.

– Det stämmer att vi hade dåligt med regnkläder i början av perioden, det blev bättre sen. Men det är inte bra såklart att vi på amfibieregementet inte har kläder som tål regn, säger Johanna Frejme.

Enligt Johanna Frejme löstes problemet genom att försvarsmakten bekostade inköp av lämpliga kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.