Erik Nord, polischef i Göteborg konstaterar att många använde narkotika på musikfestivalen Summerburst. Foto: SVT / TT

106 personer misstänks för narkotikabrott efter Summerburst

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har rapporterat 106 personer för narkotikabrott efter musikfestivalen Summerburst i Göteborg under helgen. Polischefen i Göteborg, Erik Nord, anser att det är en allvarligt hög siffra.

Det var under helgen som den återkommande housefestivalen Summerburst intog Ullevi i Göteborg. Fler än 20 000 besökare gästade eventet.

Polisen var på plats med en särskild insats, som gav resultat.

– Vi har rapporterat 106 personer för ringa narkotikabrott, alltså eget bruk, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Personerna har genomgått ett första test på plats som visat utslag. De har tvingats lämna urinprov och resultaten kommer senare.

– Erfarenheten säger att de allra flesta personer vars test gett utslag också kommer visa sig ha narkotika i urinen, säger Erik Nord.

”Enorm tillgång”

Siffran är anmärkningsvärt hög, enligt Nord.

– Vi har ett partyknarkande som breder ut sig. Det har blivit mer socialt accepterat att ta droger i festsammanhang jämfört med tidigare, hävdar Erik Nord.

Enligt Nord märks det bland annat genom de omfattande narkotikabeslag som regelbundet görs.

– Det är inte ovanligt att vi plockar flera kilo narkotika i en vanlig rutinkontroll, det hände inte på samma vis förr i tiden, tillgången är enorm, säger han.

Han fortsätter:

– Vad folk som tar droger inte alltid inser är att de underblåser våld och gängkonflikter genom att de göder gängen som sysslar med försäljningen.

Enligt Anders Börjesson, lokalpolisomådeschef i Göteborg city, handlar det om olika droger som besökarna misstänks ha tagit, bland annat amfetamin, kokain, hasch och bensodiazepiner.

SVT har varit i kontakt med Anna-Clara Olofsson, pressansvarig vid Livenation som anordnar Summerburst.

– Vi har nolltolerans mot narkotika. Att det förekommit på festivalen är något vi ser mycket allvarligt på men vi har mycket bra och tätt samarbete med polisen för att identifiera och förebygga.

Är musikstilen på Summerburst särskilt förknippad med narkotikaanvändning enligt er?

– Nej, så enkelt är det inte. Det här ett samhällsproblem snarare än ett festivalspecifikt problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.