Till vänster ålgräs i Gullmarsfjorden och till höger drivande matta av tång söder om Kungälv. Grumligt vatten och drivande alger gör att ålgräs inte kan växa i området. Foto: Per Moksnes/Eduardo Infantes

11 miljoner ska rädda ålgräset i Bohuslän

Publicerad

Ålgräset stabiliserar havsbottnar och gör vattnet klart, men sedan 90-talet har det minskat dramatiskt. Nu ska länsstyrelsen och Göteborgs universitet rädda sjögräsarten i ett nytt projekt.

80 procent av ålgräset på södra Bohusläns havsbotten har försvunnit de senaste tio åren. Att Ålgräset försvinner ger stora konsekvenser, då det är en viktig uppväxtmiljö för fiskar, stabiliserar havsbottnarna och gör vattnet klart.

”Mycket oroande”

För att stoppa utvecklingen har nu länsstyrelsen och forskare på Göteborgs universitet tilldelats 11 miljoner kronor i ett fyraårigt projekt för att hitta metoder som ska rädda havsväxten.

– Miljön är idag så dålig i dessa områden att inte ens restaurering av ålgräs är möjligt där längre. Situationen är mycket oroande och det är av största vikt att skydda återstående ängar, säger Per Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet som lett forskningen med att utveckla restaureringsmetoder för ålgräs i Sverige, i ett pressmeddelande.

Tillfälliga barriärer mot algmattor

Under 90-talet försvann stora delar av ålgräset främst på grund av övergödning – men även om övergödning minskat har växten inte kommit tillbaka. I stället har det fortsatt att dö ut.

Forskarna hoppas nu att ålgräset kan återetableras genom metoder som bland annat sandtäckning, tillfälliga barriärer mot drivande algmattor tillsammans med återplanetering.

Pengarna betalas ut av Havs- och vattenmyndigheten och Europeiska havs- och fiskerifonden.

Är en av de fyra arter sjögräs som finns i Sverige, och är den vanligaste.

Finns utmed kusten från Strömstad upp till Stockholms norra skärgård.

Ger skydd mot rovdjur för mindre fiskar och kräftdjur.

Stabilserar botten och dämpar vågor och strömmar.

Skyddar stränder mot erosion och gör vattnet klarare.

Tar upp näringsämnen från vattnet och minskar effekten av övergödning.

Stora mängder kol tas upp och lagras i ålgräsängar – vilket minskar klimatförändringen.

I Västerhavet gynnas flera arter av ålgräsängar – till exempel stensnultra, skärsnultra, kantnålsfisk, juvenila ål och torskfisksarter.

Källa: Hav- och vattenmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer