Enligt Stefan Eglinger, trafikdirektör Trafikkontoret Göteborg, har de påmint om att bidraget de ska få är försenat. Foto: SVT

120 miljoner till Göteborg från Ansaldobreda

Uppdaterad
Publicerad

Italienska spårvagnstillverkaren Ansaldobreda ska betala 120 miljoner till Göteborgs Stad i ersättning för problemen med spårvagnarna.

Igår kom skiljedomen från skiljenämnden i tvisten mellan Göteborgs Stad och den italienska spårvagnstillverkaren Ansaldobreda  och det framgick då att Göteborg  gått vinnande ur tvisten, men inga summor nämndes. Idag offentliggjordes att Göteborgs Stad  kommer att få cirka 120 miljoner av Ansaldobreda.

Nöjd trafikdirektör

Göteborgs trafikdirektör Stefan Eglinger säger att  man är nöjd med att gå plus och att man nu kommer få ut alla vagnar man beställt i trafik.

– Utfallet av domen är klart till Göteborgs Stads fördel. Utan ett skiljedomsförfarande hade vi inte fått ett slut på tvisten och riskerat att inte få någon ersättning över huvud taget, säger Stefan Eglinger.

Krävde miljoner av varandra

I skiljeförfarandet hade Göteborgs Stad krävt cirka 570 miljoner i ersättning från Ansaldobreda. Utfallet för Göteborgs Stad blev cirka 190 miljoner. Det mesta av denna summa handlar om ersättning för att alltför få vagnar har kunnat gå i trafik.

LÄS MER: Turerna i Ansaldobredakonflikten

Ansaldobreda hade krävt cirka 490 miljoner kronor i ersättning för extraarbete, incitament, obetalda fakturor och skadestånd.

Utfallet för Ansaldobreda blev cirka 140 miljoner kronor men i detta belopp ingår krav på cirka 70 miljoner som Göteborgs Stad redan tidigare hade accepterat men ännu inte betalat ut.

Det sammanlagda och totala ekonomiska utfallet för Göteborgs Stad blir därför ett plus på cirka 120 miljoner kronor, skriver Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.