Polisen undersöker platsen där 13-åringen knivhöggs till döds. Foto: SVT

13-åring till domstol för misstänkt mord på 12-åring

Uppdaterad
Publicerad

Den 30 mars knivskars en 12-årig pojke på en skola i Kortedala i Göteborg så illa att han avled. Gärningsmannen tros vara en 13-åring, alltså någon som inte är straffmyndig. I normalfallet hålls då ingen rättegång, men här görs ett undantag.

Vittnen till dådet kunde snart peka ut 13-åringen. Den fortsatta utredningen visade att den misstänkte själv hade utsatts för ett rån kort dessförinnan, och det spekulerades i om det fanns ett samband mellan händelserna.

Det är inte klarlagt om så var fallet. 13-åringen som misstänks för mordet nekar helt till mordet.

Åklagarmyndighetens utredning har lett till att socialtjänsten i Östra Göteborg bett åklagaren att driva ärendet som en så kallad bevistalan i domstol. Det hade aldrig blivit aktuellt om 13-åringen erkänt.

Enligt Göteborgs-Posten räknar åklagaren med att väcka bevistalan för mordet om några veckor.

– Jag hade inte väckt en bevistalan för mord om han berättat rakt av och erkänt allting. Då hade det ju inte funnits någon anledning till det. Nu är det av vikt för samtliga inblandade att domstolen få fastställa vad som hänt, säger åklagaren Mats Ihlbom till GP.

Samtidigt väcks åtal för det misstänkta rånet som ska ha skett före knivdådet. I det fallet är två andra personer misstänkta.

En bevistalan är som en vanlig rättegång. Syftet är att fastställa skuldfrågan. Den enda skillnaden är att den misstänkte inte kan dömas. Han är redan socialtjänstens ansvar, men ett avgörande från domstolen kan hjälpa socialtjänsten att sätta in rätt åtgärder.

Åklagaren räknar med att väcka bevistalan för mordet om några veckor. Samtidigt väcks åtal för rånet. I det senare fallet är två andra personer misstänkta.

Här är bilder från strax efter knivdådet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.