Polisen spårsäkrar vid en skola i Kortedala där en pojke knivhuggits i halsen. Foto: SVT

Knivhuggen pojke avliden av skadorna

Uppdaterad
Publicerad
Pojken som knivhöggs i halsen utanför en skola i Kortedala i måndags avled under onsdagen. Pojken var bara tolv år gammal. Även den misstänkte gärningsmannen är minderårig.
– Jag kan inte påminna mig att jag någonsin har varit med om ett fall där både misstänkt och målsägare varit så unga, säger åklagaren.

Den pojke som knivskars i halsen på en parkeringsplats utanför en skola i Kortedala har nu avlidit av sina skador. Både den döde och den misstänkte gärningspersonen är yngre än 15 och brottsrubriceringen är nu ändrad från försök till mord till mord.

Enligt flera av varandra oberoende poliskällor samt stadsdelsdirektören i Kortedala var den mördade pojken bara tolv år. Det vill dock inte åklagaren kommentera.

– Jag varken bekräftar eller dementerar den typen av uppgifter, vi kan inte säga mer än att vi bedriver mordutredningen i full fart och med full kraft säger Mats Ihlbom, kammaråklagare.

Skedde på parkering

Det var i måndags som händelsen inträffade, strax efter klockan 13, på en parkering utanför skolområdet. Pojken fördes mycket svårt skadad till sjukhus och den misstänkte, en skolkamrat som också är under 15 år, greps en stund senare i sin bostad.

Mats Ihlbom är förtegen om fallet, med hänvisning till de inblandades låga ålder.

– Jag kan inte påminna mig att jag någonsin har varit med om ett fall där både misstänkt och målsägare varit så unga, säger han.

Utredarna har en relativ klar bild av vad som ledde fram till knivskärningen.

– Ja, vi har en bild av vad som hänt. Sedan får utredningen visa om den bilden är rätt eller inte.

Den misstänkte inte straffmyndig

Nu bedrivs alltså en fullskalig mordutredning, trots att ingen kommer att kunna fällas för mordet då den misstänkte är under femton år. Den så kallade LUL-31-utredningen kan antingen leda till ett protokoll som lämnas över till socialtjänsten eller till så kallad bevistalan.

I det senare fallet leder det ändå till en rättegång där målet bland annat är att fastställa skuldfrågan, även om ingen kan dömas.

Enligt åklagaren är anhöriga till pojken underrättade om dödsfallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer