Göteborgsföräldrar misstänks ha gift bort sin 14-åriga dotter

Uppdaterad
Publicerad

En mamma och en pappa i Göteborg misstänks för att ha gift bort sin 14-åriga dotter med en person i Palestina.
Under onsdagseftermiddagen begärde åklagaren pappan häktad. Mamman är dock inte anträffad ännu.

Polisen förhör just nu flera personer närstående till familjen som varit bosatt i västra Göteborg. Det var efter en anmälan som kommuntjänstemän gjorde i höstas som polisen fick ärendet på sitt bord. Men inget har hänt förrän nu, eftersom föräldrarna varit bortresta, enligt åklagaren.

Pappan anhölls 23 juni och han begärdes häktad av åklagaren under onsdagen. Förhandling i tingsrätten sker de närmsta dagarna.

– Man måste ha något för att kunna agera, om alla inblandade personer är borta så är det svårt att göra något, säger åklagare Peter Larsson som leder förundersökningen.

Misstankarna gäller grov egenmäktighet med barn och vilseledande till tvångsäktenskapsresa.

Flickan var omhändertagen

Flickan var LVU-omhändertagen men efter samråd med föräldrarna fattades beslut om att hon kunde återvända till hemmet. Det var i samband med detta som föräldrarna ska ha tagit med sig dottern och rest utomlands. Enligt polisen misstänker man nu att flickan blivit bortgift i Palestina.

– Såvitt vi vet är hon det ja, mer vill jag inte säga, säger åklagare Peter Larsson.

Utrikesdepartementet är inkopplat i ärendet, enligt polisen. Men på UD vill man inte kommentera ärendet med hänvisning till ”individens säkerhet och den konsulära sekretess som finns för att skydda individen”, skriver pressansvariga i ett mejl till SVT Nyheter Väst.

Stadsdel vill inte kommentera

Samtidigt är det okänt hur flickan mår. I stadsdelen som tidigare hanterat flickan vill ansvariga inte kommentera ärendet, utan hänvisar till sekretess.

– Vi har absolut inte möjlighet att kommentera det eller vad vi gjort för bedömningar, säger områdeschefen för Individ- och familjeomsorg i den berörda stadsdelen.

SVT Nyheter Väst söker den misstänkta pappans advokat. Enligt åklagaren nekar pappan till anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.