Christina Borén Johansson hoppas att polisen med hjälp av familjesökning ska kunna hitta den som mördade hennes dotter Marie. Foto: SVT/Marit Fahlander

13 år efter tygaffärsmordet – anhöriga hoppas på ny DNA-teknik

Uppdaterad
Publicerad

När Marie Johansson i oktober 2005 skulle lämna sitt arbete i en tygbutik i Göteborg överfölls hon och mördades. Sedan dess har polisen topsat hundratals kvinnor i sökandet efter den skyldiga. Nu prövar man en ny metod: Att söka efter släktingar till gärningspersonen i DNA-registret. Det ger nytt hopp till Maries familj.

För 13 år sedan mördades Marie Johansson vid stängningsdags i tygaffären Stuvkällaren som låg i centrala Göteborg. Enligt polisen är gärningspersonen en kvinna, vilket man kunnat konstatera utifrån DNA-spår från brottsplatsen.

Så här kan kvinnan ha sett hur för 13 år sedan. Foto: Polisen/SVT

Med hjälp av det amerikanska företaget Parabon Snapshot har polisens Kalla Fallgrupp tagit fram en genetisk profil och bild från gärningspersonens DNA.

I oktober förra året släppte polisen en ny fantombild av den misstänkta mördaren. Efter att en hel del tips inkommit till polisen beslutades det att ett 50-tal kvinnor som var helt nya i utredningen skulle topsas.

I klippet ovan hör du mamma Christina Borén Johanssons berättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.