Anders Eriksson, chef för polisens Kalla fall-grupp i Region Väst. Foto: SVT

Polisen vill lösa gamla mord med familjesökning

Uppdaterad
Publicerad

Hos Kalla fall-gruppen i Region Väst finns ett 60-tal olösta mord. Nu vill polisen gå igenom samtliga för att se om det finns DNA till att göra en familjesökning.

I förra veckan häktades en man misstänkt för att ha överfallit och våldtagit en åttaårig flicka i Billdal 1994. Genom att söka efter släktingar till mannen i DNA-registret – något som blev juridiskt möjligt i januari 2019 – kunde polisen till slut hitta honom.

I ett annat fall har polisen gjort en familjesökning och går nu igenom nästan hundra möjliga släktingar – det handlar om mordet på Marie Johansson utanför en tygbutik i Göteborg 2005.

Fokuserar på tre fall

Polisen hoppas också kunna hitta DNA från den person som mördade 16-åriga Malin Olsson på Östra kyrkogården i Göteborg 1994. En hypotes är att den skyldiga i det fallet är samma person som misstänks för våldtäkten i Billdal.

Men just nu har utredarna händerna fulla med dessa tre utredningar. Att gå igenom och undersöka möjligheterna till familjesökning i övriga fall får vänta ett tag.

– Vi har inga resurser i nuläget att lägga på just det, utan det får utredarna göra emellan, säger Anders Eriksson, chef för polisens Kalla fall-grupp i Region Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.