Marita Olssons dotter Malin mördades på Östra kyrkogården i Göteborg för över 25 år sedan. Mördaren går fortfarande fri. Foto: SVT/TT

Maritas dotter mördades på kyrkogården

Uppdaterad
Publicerad

De ouppklarade morden är fler än någonsin i region Väst. Ett av de mest uppmärksammade fallen är mordet på 16-åriga Malin Olsson.

– Jag tror att utredningen har gått fel från början, det är mina tankar, säger Malins mamma Marita.

En varm sommardag 1994 är Malin Olsson från Dals-Ed på besök i Göteborg. Hon är 16 år gammal, älskar djur och är ett stort fan av humorgruppen Galenskaparna.

– Hon var skojfrisk och älskade att skämta. Ironiskt nog så har jag ett band där hon sjunger ”det ska vara gott att leva”. Hon var en spexmakare, säger Marita Olsson.

Försvann vid bensinmack

Malin och hennes kompis åker runt i Göteborg i en röd Cadillac tillsammans med några bekanta. Vid en bensinmack lämnar Malin resten av gänget, och försvinner. Dagen efter hittas hon mördad på Östra kyrkogården.

– Det var mina värsta farhågor som blev besannade, det var ju det värsta som kunde hända, säger Marita Olsson.

”Tror att utredningen har gått fel från början”

Hon menar att polisen begick misstag från första början, vilket i så fall ska ha påverkat deras möjligheter att få fram ett DNA från gärningsmannen, både från Malins kläder och från andra föremål på brottsplatsen.

– Det är så konstigt att de aldrig hittar honom. Jag tror att utredningen har gått fel från början. De har tagit på hennes saker och det skulle de inte ha gjort, säger hon.

Enligt Anders Eriksson, chef för polisens kalla fall-grupp, så finns det uppgifter om att fel begicks. Men det är enligt honom inga uppgifter som är bekräftade.

– Vi har inga belägg för att man har gjort så, (tagit på och besudlat föremål från brottsplatsen). Men är det så, så är det olyckligt och det är ju ingenting vi kan göra någonting åt nu, säger Anders Eriksson.

Se Marita Olsson berätta mer om sorgen efter Malin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.