Orsaken till att de ouppklarade morden ökar är att de är svåra att klara upp i och med att det är snabba förlopp och att det är dåligt med teknisk bevisning, säger Anders Eriksson på kalla fall-gruppen. Foto: SVT

Därför är de olösta morden fler än någonsin i Väst

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ouppklarade mord och dråp är fler än någonsin i regionen. Något som kommer att påverka polisens arbete med kalla fall.

– Det blir en belastning för oss, säger Anders Eriksson, chef för kalla fall-gruppen i region Väst.

Den främsta orsaken till att de ouppklarade morden och dråpen blir allt fler, både i Sverige och i region Väst, är att antalet skjutningar i kriminella miljöer har ökat de senaste åren.

– De är svåra att klara upp i och med att det är snabba förlopp, ofta när det är mörkt ute, och det är dåligt med teknisk bevisning, säger Anders Eriksson på kalla fall-gruppen.

Utreder två uppmärksammade mord

Kalla fall-gruppen fick stor uppmärksamhet i våras när de löste en grov våldtäkt mot en åttaårig flicka, 24 år efter att den inträffade. Nu utreder de aktivt två uppmärksammade fall från Göteborg: Mordet på Malin Olsson, som hittades strypt på Östra kyrkogården 1994, och mordet på Marie Johansson, som knivhöggs till döds i den tygbutik där hon jobbade, 2005.

Flera skjutningar väntas bli kalla fall

Samtidigt inventerar de ytterligare ett trettiotal fall, och flera av de ouppklarade skjutningarna i kriminella miljöer väntas hamna hos dem framöver.

– Vi kommer få betydligt fler ärenden som kommer att ligga hos oss. Det blir en belastning, men det är svårt att ha en åsikt om hur stor den belastningen kommer vara, säger Anders Eriksson.

Starta klippet ovan för att se Anders Eriksson berätta mer om de ouppklarade morden

Vad är ett kallt fall?

När man pratar om kalla fall så handlar det oftast om ouppklarade mord och dråp, men att ett fall är ouppklarat betyder inte att det är kallt. För att det ska räknas som ett kallt fall så krävs det att polisen har gjort allt de kan för att lösa fallet, utan att lyckas. I det skedet ska fallet lämnas över till en av polisens kalla fall-grupper. 

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.