Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristine Rygge, medicinsk rådgivare, tycker att man inte ska slappna av även om man har fått postivt testresultat Foto: SVT/TT

150 vårdcentraler börjar med antikroppstester på måndag

Uppdaterad
Publicerad

På måndag drar Västra Götalandsregionen igång med antikroppstester för allmänheten. På cirka 150 vårdcentraler och fyra sjukhus kommer man kunna testa sig. Bokning av provtagning kan endast göras via webben.

Hur bokningarna kommer att fungera och hur regionen ska se till att inte svarstiderna blir för långa hör du i klippet ovan.

Från och med den 28 september kan allmänheten i Västra Götaland boka ett antikroppstest, för att se om man haft en covid-19-infektion. Det går att göra testet på cirka 150 vårdcentraler och fyra sjukhus i regionen och det kostar 160 kronor.

Endast webb-bokning

Provet kommer att bokas via en särskild bokningssida på 1177.se som öppnar för allmänheten på måndag.

– Vi ska på så sätt skydda vårdcentralerna så att de kan göra sitt jobb, säger Kristine Rygge, medicinsk rådgivare på Västra Götalandsregionen.

Kan inte slappna av

Även provsvaren får man digitalt antingen via sms eller mejl. Personer under 18 år kan endast boka ett antikroppstest om en läkare bedömer att det är medicinskt nödvändigt. Anledningen till detta är, enligt Västra Götalandsregionen, att unga endast får milda symptom om de blir smittade och inte utvecklar antikroppar på samma sätt som vuxna. Och om man får ett positivt resultat på ett antikroppstestet betyder det inte att man kan slappna av helt.

– Man kan fortfarande inte leva som vanligt, utan ska fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Däremot öppnar det upp för att man ska kunna träffa äldre, nära och kära, som varit ganska isolerade under en längre tid, säger Kristine Rygge.

Antikroppstest

Visa

Antikroppstest tas tidigast tre veckor efter att personen blivit frisk och görs genom ett blodprov i armen. Ett positivt svar betyder att personen har genomgått en covid-19-infektion och utvecklat antikroppar.

Enligt Folkhälsomyndigheten ger antikroppar ett helt eller delvis skydd mot ny infektion av covid-19 i upp till ett halvår.

Om någon har antikroppar betyder det inte att den kan gå tillbaka till att leva som vanligt. Även den som genomgått en infektion behöver fortsätta vara noga med sin handhygien och hålla avstånd i sin vardag.

Källa: VGR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet