Foto: SVT

150 000 nya göteborgare

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg förväntas växa med 150 000 människor de närmaste 20 åren. Minst 70 000 nya bostäder måste byggas.

På tisdagen kom beslut från stadsbyggnadskontoret för hur Göteborg ska växa i framtiden. Med i stort sett politisk enighet vill man satsa på ökat byggande i centrala Älvstaden men även genom förtätning.

Inom 20 år måste Göteborg bygga 70 000 till 80 000 nya bostäder och 60 000 nya arbetsplatser. 

– Det är svårt att säga riktigt hur realistiskt det är, men det är de beräkningar som vi tagit fram i Västra Götalandsregionen, säger Agneta Hammer, stadsbyggnadsdirektör i Göteborg.

På sextiotalet var det ju prat om att Göteborg kunde bli en miljonstad och så blev det ju inte. Siktar man inte för högt nu?

-Jag uppfattar inte att man gör det. Vi ser det hela tiden att det flyttar in 6-7000 nya göteborgare (varje år )och hela regionen växer också.

Nu byggs det kanske 2500 nya bostäder i Göteborg varje år. Det här skulle bli en rejäl ökning av byggandet till nästan det dubbla. Klarar Göteborg det?

– Det vi visar på är en potential, hur vi ska kunna möjliggöra att kunna bygga mer. Det är det som vårt strategidokument visar, säger Agneta Hammer.

Ledordet här är förtätning, och då vill man utnyttja framförallt de torg och center som finns redan idag för man vill ha nära till kollektivtrafiken och behålla ett grönt Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer