Chefsåklagare Daniel Edsbagge vill se att Vänersborgs tingsrätt häktar 16-åringen. Foto: SVT

16-åring begärs häktad misstänkt för grov våldtäkt på äldre kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsförmiddag begärde åklagare att få tonårspojken, som misstänks för grov våldtäkt mot en äldre kvinna i Dals-Ed, häktad.

– Det här är ett såpass allvarligt brott att det finns en obligatorisk häktningsgrund, säger Daniel Edsbagge, chefsåklagare.

Det var under torsdagen som polisen fick larm om att en äldre kvinna, i 80-årsåldern, hade blivit överfallen och våldtagen i sitt hem i Dals-Ed.

Vid lunchtid på fredag grep polisen den misstänkte tonårspojken, som senare anhölls.

Hållit ett tjugotal förhör

Polisen ska ha hållit cirka 25 förhör hittills med olika personer under lördagen, och ytterligare förhör genomfördes under söndagen.

På måndagsförmiddagen begärde chefåklagare Daniel Edsbagge att få 16-åringen häktad.

– Det här är ett såpass allvarligt brott att det finns en obligatorisk häktningsgrund, säger Daniel Edsbagge.

Ett alternativ hade varit en LVU-placering, på grund av den misstänkte gärningsmannens låga ålder, men det är inte aktuellt i nuläget.

Misstänks för ytterligare brott

Förutom den grova våldtäkten misstänks 16-åringen även för ett fall av sexuellt ofredande. Detta ska ha varit riktad mot en annan äldre kvinna i samma område och ska ha ägt rum på torsdagsmorgonen innan våldtäkten.

Häktningsförhandling hålls i Vänersborgs tingsrätt imorgon tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.