Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
17-årige Kasper Svensson hjälpte polisen när den skenande lastbilen körde av vägen. Foto: Johan Sjöström/Privat

17-årige Kasper stoppade skenande lastbil

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilen som skenande längs E20 under måndagen där bromsarna hade slutat fungera körde till slut av vägen utanför Skara. Och det gick vägen tack vare 17-årige Kasper Svensson som hjälpte till att fylla över diket.
– De sa att jag var dagens hjälte, det var häftigt att höra. Jag förstod först inte att jag hade gjort nytta, jag är bara glad att det gick bra, säger Kasper Svensson till SVT Nyheter Väst.

På måndagseftermiddagen larmades polis och räddningstjänst till Vårgårda där en lastbil skenade längs E20. Bromsarna fungerade inte och föraren kunde inte byta växel. Polisen rensade trafiken på E20 och höll sig bakom och framför lastbilen. Under en och en halv timme körde lastbilschauffören i 50 kilometer i timmen utan att kunna bromsa.

När lastbilen var nära Skånings-Åsaka utanför Skara var Kasper Svensson som bor i området på väg tillbaka till jobbet efter lunchen.

– Jag mötte sex polisbilar som stod vid vägen så jag tänkte bara kolla om det var något jag kunde hjälpa till med. De frågade om jag kunde fylla igen diket så att lastbilen kunde köra ut på åkern. Polisen sa att jag hade tio minuter på mig innan den skulle komma, säger Kasper Svensson.

Kasper: ”Allt gick så fort”

Han tog sin traktor med lastare och skopa och började fylla igen diket.

– Det var ju lite press på det hela. Jag ville göra allt jag kunde för att hjälpa. Allt gick så fort så jag hann inte stressa upp mig. Pang så grävde jag igen diket och pang så var lastbilen där, säger Kasper Svensson.

Kasper Svensson förklarar att han arbetar som lantbrukare och att det nog hjälpte honom att agera snabbt under tidspress. Han berättar att när lastbilen körde av vägen och över det grustäckta diket var det först en chock.

– Jag blev chockerad först för jag trodde inte att han skulle få stopp. Sen blev jag lättad och det var så skönt att allt gick bra med lastbilschauffören. Men om inte diket hade varit övertäckt så hade nog lastbilen vält för den svajade lite när den körde över.

Hyllad som hjälte

Lastbilschauffören hade i en och en halvtimme kört den skenande lastbilen innan det hela fick ett lyckligt slut på åkern där den tappade farten och till slut stannade. Chauffören tackade Kasper efteråt.

– Vi pratade efteråt och sen kontaktade han mig på Facebook och tackade mig. Jag är bara så himla glad över att han först och främst är vid liv och att han inte skadade sig.

Även polisen hyllade Kasper som hjälte.

– Hela patrullen kom fram till mig efteråt och tackade mig. De sa att jag var dagens hjälte, det var häftigt att höra. Jag förstod först inte att jag hade gjort någon nytta, jag är bara glad att allt gick bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skenande lastbil på E20

Mer i ämnet