Lastbilen styrdes ut på en åker Foto: Polisen

Förare av ”skenande” lastbil brottsmisstänkt

Publicerad

Föraren av den lastbil som orsakade en stor polisinsats på E20 i Västergötland i maj är skäligen misstänkt för vårdslöshet i trafik och grovt falskt larm, rapporterar LT. Själv hävdade han under färden att fordonet inte gick att bromsa.

– Han håller fast vid vad han sagt från början, han åberopar tekniskt fel på lastbilen och förnekar brott. Vi är av en annan uppfattning, säger förundersökningsledare Andreas Gabrielsson till tidningen.

Scania, tillverkaren av lastbilen, har inte kunnat hitta något tekniskt fel på fordonet. ”Det finns ingen driftsdata som bekräftar förarens uppgifter om att han försökt bromsa fordonet”, meddelade företaget efter sin undersökning.

– Det är ett väldigt speciellt ärende, det är medialt väldigt uppmärksammat och föraren hyllades som en hjälte i början, säger Gabrielsson.

”Skenade” i över en timme

Händelsen inträffade den 20 maj. I över en timme for lastbilen fram på E20 mellan Vårgårda och Skara i runt 50 kilometer i timmen. Polisen fick eskortera fordonet och stänga av vägen för trafik. Färden tog slut när fordonet styrdes ut på en åker utanför Skara.

17-årige Kasper Svensson hjälpte polisen när den skenande lastbilen körde av vägen. Foto: Johan Sjöström/Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skenande lastbil på E20

Mer i ämnet