Den misstänkte 17-åringen på en av övervakningsbilderna som används i förundersökningen. Foto: TT/Polisen

Hör 17-åringens egna ord om mordkvällen

Uppdaterad
Publicerad

När rätten hörde den åtalade 17-åringen om kvällen då polismannen sköts till döds var det svårt för både åklagare och målsägandebiträde att få detaljer om vad han gjorde den 30 juni. Enligt honom var han i Frölunda. Men minnesbilderna är suddiga eftersom han hade rökt cannabis.

– Jag vill inte berätta.

Den frasen upprepade den misstänkte ett flertal tillfällen under det timslånga förhöret på tisdagen.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

17-åringen känner igen sig själv på i stort sett alla övervakningsbilder som åklagaren presenterat, men det saknas bilder på honom under tiden mellan 22.14 och strax efter 01. Polismannen sköts runt 22.30.

Han säger själv att han spelade basket i Biskopsgården. Sedan åkte han till Frölunda, med buss och spårvagn, och umgicks med kompisar.

När åklagaren frågade varför det inte finns bilder på honom från kollektivtrafiken svarade han.

– Jag vet inte, jag är förvånad.

Han uppgav också att minnesbilderna av detaljerna i Frölunda är dimmiga eftersom han hade rökt cannabis samma dag. 17-åringen fortsätter förneka brott.

”Det var som i en film”

Även ett antal vittnen hördes och en mamma berättade om närmast surrealistiska scener när hon ser en man med draget vapen springa över lekplatsen där hennes barn brukar leka.

– Jag trodde knappt mina ögon, det var precis som i en film. Sen hörde jag skott och då ringde jag polisen, berättade hon.

Mamman hade köpt biljett till hemlandet

Även 17-åringens mamma, som suttit med hela rättegången, hördes som vittne via tolk. Eftersom hon är mamma behövde hon inte avlägga vittnesed. Hon berättade att hon köpt en biljett till hemlandet för att 17-åringen skulle byta miljö. Flyget till hemlandet skulle avgå den 16 juli, drygt två veckor efter att mordet inträffade.

Hur hans dna hamnat på både de kläder och det munskydd som hittats i en skogsdunge nära mordplatsen kan han inte svara på.

I klippet hör du 17-åringen berätta själv om kvällen den 30 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet