Isabel Lagos, konstnärlig ledare för Historieverket ser fram emot en nystart för Gathenhielmska huset med sin nya trädgård. Foto: SVT

Unika 1700-talshuset öppnas upp: ”En skatt för Göteborg”

Publicerad

Gathenhielmska huset, med sin nyrenoverade trädgård, välkomnar den som är intresserad av historia i en unik kulturmiljö. Här kan den som vill sitta ner i en bortglömd oas och ta en medhavd fika.

– Trädgården är öppen dagtid redan nu och till hösten börjar vi med kulturaktiviteter i huset, säger Isabel Lagos, konstnärlig ledare för Historieverket.

I ett hörn av trädgården pågår fortfarande arbetet med det som ska bli ett nedsänkt växthus. Just nu är det fokus på trädgården för den har varit eftersatt under många år, men nu har den fått nytt liv. Även själva huset har fått en inbyggd veranda på baksidan, och ett garage som såg väldigt modernt ut har fått byta skepnad. Ett plank har blivit utbytt till ett stålsvart smidesstaket.

– Vi räknar med att när vi öppnar dörren på framsidan mot Stigbergstorget, så kommer folk att hitta hit, för de som bor här är nyfikna tror jag, och vill se vad som händer, säger Isabel Lagos.

Fascinerande historia

Huset har en spännande historia med en kaparkapten som nästan aldrig var på däck och som själv aldrig hann bo i huset. Lars Gathenhielm började, när han var 20 år gammal, på begäran av Karl XII att kapa fartyg. Det blev fler än 80 stycken, och han blev anklagad, men aldrig dömd för sjöröveri. Istället blev han adlad och bytte från ”Lasse i Gatan” till det mer vacker klingande Gathenhielm.

Som tack för det framgångsrika kaperiet fick han tomten av kungen. Lars dog dock när han var bara 29 år, för övrigt samma år som Karl XII, 1718. Lars Gathenhielm och Karl XII möttes aldrig.

Sveriges första byggnadsminnesförklarade hus

Gathenhielmska huset byggdes på 1740-talet och är ett av Göteborgs äldsta hus. Drygt 200 år senare, 1964, blev Gathenhielmska huset Sveriges första byggnadsminnesförklarade hus.

Kaparkungen och hans fru ligger begravda, i var sin påkostad sarkofag, i Onsala kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.