Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S, V och MP presenterade sin extrabudget under måndagen. Foto: Lars Wiklund/SVT

Rödgröna styret: 189 miljoner i extrabudget för Göteborgs stad

Uppdaterad
Publicerad

För att lindra det ekonomiska läget i kommunen presenterade i dag S, V och MP en extrabudget som skall komplettera budgeten för 2023. I den kommer bland annat mer pengar hamna hos gymnasieskolan och socialförvaltningen.

Sveriges kommuner har ett svårt ekonomiskt läge. I Göteborg hotar ett antal besparingar till följd av inflationen och regeringens nedskärningar av statsbidrag till kommunerna.

– Vi kan konstatera att vi har ett extremt svårt ekonomiskt läge. Vi går mot en vargavinter när det gäller svensk välfärd och det vi gör nu är att mildra krisens konsekvenser i de mest akuta delarna, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bland annat kommer de skjuta till medel till stadens gymnasieskolor, men även stadsmiljö- och socialnämnden kommer få mer pengar. Totalt rör det sig om 189 miljoner kronor.

Pengarna tas från en reservkassa men även från ökande skatteintäkter.

Oppositionens svar

– Det är en ekonomisk politisk som saknar prioriteringar till välfärden och som lever på ofinansierade pengar, svarar moderaternas kommunalråd Axel Josefson, på frågan hur oppositionen ställer sig till den kompletterande budgeten.

Josefson (M) menar att satsningarna som S, MP och V har lagt fram tyder på att man vill använda olika typer av reserver, och hur man ska få fram resterande pengar ”ur dunklet” är oklart.

Hur tänker ni gå vidare nu?

– Vi kommer lägga fram ett eget alternativ inför fullmäktige, och där har vi varit tydliga hela vägen. Vi kommer prioritera välfärden. Vi kommer också fortsätta föreslå olika former av besparingar inom administration och byråkrati, svarar Josefson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.