Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorn Anna-Cecilia Robertson är kritisk till förslaget om förkortad arbetstid. Foto: SVT

Rektorernas kritik mot sju timmars arbetsdag på förskolor i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det rödgröna styret vill återuppliva sju timmars arbetsdag på förskolor i Göteborgs utsatta områden – något som kan kosta 200 miljoner.

Men förslaget får kritik – av rektorn på förskolan där förkortade arbetsdagar redan provats.

– Vi fick fler förskollärare att komma till oss, men idag är ingen personal kvar, säger rektorn Anna-Cecilia Robertson.

I Göteborgs extrabudget, som presenterades i maj, vill det rödgröna styret införa sju timmars arbetsdag på två förskolor i utsatta områden och på sikt införa reducerad arbetstid på alla förskolor i Göteborgs utsatta områden.

Utifrån extrabudgeten ska styret lägga cirka 2,2 miljoner kronor per år per förskola. SVT har räknat på en total kostnad på över 200 miljoner kronor om detta införs på samtliga förskolor i utsatta områden.

– Det är mycket pengar och därför har vi sagt att vi ska införa det stegvis, säger Marie Brynolfsson (V), kommunalråd.

Förkortad arbetstid testat i Bergsjön

Men redan 2018 provades sju timmars arbetsdag på Siriusgatans förskola i Bergsjön och där är rektorn nu kritisk till att projektet återupplivas.

– Om man ska rekrytera lärare måste det finnas ett intresse för att jobba i utsatta områden. Att locka med korta arbetstider är en kortsiktig lösning. Idag är ingen personal kvar som rekryterades i samband med projektet, säger förskolerektor Anna-Cecilia Robertson.

Mildra effekterna

Totalt omfattar extrabudgeten närmare 200 miljoner kronor. Då ingår flera insatser för att lindra det tuffa ekonomiska läget, särskilt för skolor och barn. Några exempel är 36 miljoner kronor för att förstärka arbetet med barn och unga, samt 20 miljoner kronor till lov- helg- och kvällsaktiviteter.

– Nu gör vi vad vi kan för att mildra effekterna, framför allt gentemot barn och unga, sa kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) till SVT i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.