Foto: SVT Jakob Eidenskog

19-åring åtalas för branden på Backaplan

Uppdaterad
Publicerad

Värden för 63 miljoner förstördes – nu åtalas två personer.

Branden inträffade natten till den 16 juli och utvecklades till en storbrand som spred sig till flera företagslokaler i ett affärscentrum på Backaplan.

Enligt åtalet startade branden i en lastbil som stod på en lastbrygga till ett möbelföretag. Den misstänkte 19-årige mannen ska ha krossat en ruta på lastbilen och satt eld på ett säte. Branden spred sig sedan till byggnaden intill.

kvillebranden

Delar av kvarteret totalförstördes och en insats för att evakuera över tre hundra personer påbörjades. Dessutom förstördes värden för 63 miljoner kronor.

Förnekar mordbrand

Åklagaren Daniel Jerdén konstaterar i åtalet att mordbranden ska bedömas som grov, bland annat för att det fanns människor inne i byggnaden som eldhärjades.

Även en 17-åring åtalas för skadegörelse genom att ha satt eld på en annan bil. De båda erkänner att de har tänt eld på bilar, men 19-åringen förnekar grov mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kvillebranden

Mer i ämnet