Foto: SVT Jakob EidenskogVisa alla (5)
Visa alla (5)

Man anhållen för grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Sju företagslokaler är totalförstörda av en storbrand som rasade på Kvillebäcks center vid Vågmästareplatsen på Hisingen i Göteborg. Två personer har anhållits av åklagare och händelsen utreds som grov mordbrand.

Det var vid 02:30-tiden i natt som räddningstjänsten larmades om att det brann i ett företags- och butikskomplex vid Vågmästareplatsen. Ett 40-tal brandmän har arbetat med släckningsarbetet och strax före kl 7 på morgonen var läget under kontroll. Inga personer har rapporterats skadade.

– Vi har fem insatsstyrkor på plats och bedömer att branden nu vid halvsjutiden är under kontroll, säger Ingemar Waldenby, insatschef Räddningstjänsten till SVT Nyheter Väst.

Finns det risk för spridning?

– Inte som vi bedömer det i nuläget, säger Ingemar Waldenby.

En person förhörd

Det började med en bil som brann på parkeringen vid Kvillebäcks center, som polisen kunde släcka vid klockan halv två på natten.

En timme senare brann det igen, den här gången i en mindre lastbil intill fasaden vid Sängjätten. Räddningstjänsten kom till platsen, men då hade branden redan spridit sig till byggnaden.

– Dessutom fick vi ett larm vid fyra på morgonen, om två bilar som brann vid Väderkvarnsgatan, en bit därifrån, säger Gunnar Skaven på räddningstjänsten.

Ett vittne såg en mystisk man springa från Kvillebäcks center. Polisen hittade honom och tog honom till förhör. Strax efter 10-tiden meddelade polisen att åklgare beslutat att mannen ska anhållas misstänkt för grov mordbrand. Enligt polisen är den misstänkte i 20-årsåldern.

Senare på dagen meddelade polisen att ännu en man anhållits av åklagare efter att ha blivit hämtad till förhör.

– Han är nu också misstänkt för grov mordbrand, säger Peter Adlersson.

Sju företag drabbade

Branden orsakade till en början kraftig rökutveckling och räddningstjänsten uppmanade boende i närheten att stänga fönster och ventiler. Vägen förbi Hjalmar Brantingsplatsen stängdes initialt av och buss- och spårvagnstrafiken som går förbi stoppades. Men nu ska trafiken vara igång som vanligt.

Enligt räddningstjänsten var det vid halv åtta-tiden sju företagslokaler som drabbade.

– Rökutvecklingen har minskat och nu väntar eftersläckning. Det kommer att ta många timmar, säger Peter Carnebratt, stationschef i beredskap.

Byggnaden ligger precis på samma ställe vid Backaplan där den så kallade Diskoteksbranden skedde 1998 och krävde 63 människoliv och 200 skadade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

kvillebranden

Mer i ämnet