2 700 bilar skadade i hagelstormen över Lidköping

Publicerad

De materiella skadorna efter hagelstormen över Lidköping är enorma. På en kvart skadades 2700 bilar.
– Reparationerna kommer pågå under både 2020 och 2021, säger Stefan Andreasson, skadereglerare på Lidbil i Lidköping till SVT Nyheter Väst.

Mängder av bilar skadades under den korta tid hagelstormen varade när den drog in väldigt lokalt över Lidköping med omnejd den 19 juni. Enligt Nya Lidköpings-Tidningens rundringning till verkstäderna i trakten väntar närmare 2700 bilar på skadebesiktning eller reparation.

– Det ringer fortfarande folk varje dag och bokar tid för skadereglering, så vi har inte fått in alla än, säger Stefan Andreasson.

719 bilar i kö hos en firma

Tidigaste tid för att få din bil kollad är nu i november. 719 bilar stod på onsdagen i kö just nu, bara hos Lidbil. Reparationerna påbörjas i augusti och tidigaste tid för att få reparation ligger nu i januari 2020.

Tengboms bilplåt har, enligt NLT, 1 000 bilar i väntan på skadereglering och/eller reparation, Toveks bil mellan 600 och 700 och Gustaf E bil 320 bilar, för att nämna några exempel. Totalt handlar det om närmare 2700 bilar. Hittills.

– Det är ju byte av motorhuvar på i stort sett alla bilar. De är ju i aluminium på nästan alla bilar, så det är inget man reparerar. Det andra försöker vi reparera så gott det går utan att byta karosserierna, säger Stefan Andreasson.

Skrotning

Med reparationskostnader på kanske 100.000 kronor är skrotning ett alternativ om bilen är lite äldre. I bästa fall får då kunden en likvärdig begagnad bil eller en kontantinsats till en ny bil. Men bara om bilen är helförsäkrad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer