Maria Ljunggren Söderman är forskare i miljösystemanalys på Chalmers tekniska högskola. Foto: Chalmers / TT

20 ton guld hamnar på bilkyrkogårdar – varje år

Uppdaterad
Publicerad

20 ton guld från bilar går till spillo varje år. Det visar en ny studie från Chalmers tekniska högskola. Forskaren Maria Ljunggren Söderman hoppas nu att resultaten ska leda till förändring när det gäller återvinning av de värdefulla metallerna.

En ny studie vid Chalmers visar att stora mängder metaller, däribland guld, kobolt och litium skrotas varje år. Totalt beräknas 20 ton guld gå till spillo varje år, och andelen värdefulla metaller i bilar fortsätter att öka. Samtidigt är Europas importberoende av metaller stort.

Behövs för omställning till grönare teknik

Maria Ljunggren Söderman är forskare i miljösystemanalys och den som ligger bakom studien. Den 8 mars presenterar hon resultaten på ett möte med Internationella energirådet (IEA).

– De här metallerna är nödvändiga för den pågående omställningen till grönare tekniker som elbilar, solceller, LED-belysning och vindkraft, säger Maria Ljunggren Söderman.

Hennes studier innefattas av det europeiska forskningsprojektet Prosum, som tagit fram en databas för att kartlägga problemet. Databasen, The urban mine platform, ska vara unik i sitt slag och kan redogöra för de metaller som redan finns i omlopp och skulle kunna återvinnas från skrotade bilar och elektronik.

Har kartlagt 260 miljoner bilar

Maria Ljunggren Söderman har ansvarat för kartläggningen av 260 miljoner bilar och hon konstaterar att andelen eftertraktade metaller fortsätter att öka i bilarna.

– Det främsta skälet är att vi bygger allt mer avancerade bilar, med mycket elektronik, lättviktsmaterial och katalytisk avgasrening, säger hon.

Är utspritt i små mängder

Generellt återvinns en mycket liten del av de värdefulla metallerna som finns i bilar. En anledning är att de är utspridda i små mängder, vilket gör återvinningen tidskrävande. När det gäller ädelmetaller i elektronik finns tydliga återvinningskrav från EU, men detsamma gäller inte bilar.

– Det finns inga krav eller incitament för att återvinna guld från bilar. Men här finns tydliga ekonomiska värden som jag inte tror att man har sett vidden av, säger Maria Ljunggren Söderman.

Att återvinna metallerna skulle kunna bli en kostsam process, och det är inte säkert att värdet för metallerna i sig kan väga upp dessa. Trots det hoppas Maria Ljunggren Söderman att forskningsresultaten nu ska leda till förändring.

– Biltillverkare, återvinnings- och materialindustrierna behöver tillsammans se till att något händer. Det måste gå att göra mer än i dag – man har ju klarat det när det gäller elektroniken. Det går att hitta vägar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.