Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Joakim Eriksson/ Agena Foto

200 år gammal bro i Svenljunga har rasat: ”Jättetråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna skulle det hållas ett 200-årsjublieum för den anrika gamla stenbron i Svenljunga. Nu har stora delar av den rasat ner i Ätran.

– Vi upptäckte det på morgonen och det är jättetråkigt, säger Fredrik Skoog, fritids- och gatuchef i Svenljunga till SVT.

Redan i förra veckan upptäcktes misstänkta skador på bron. Efter en akut besiktning stängdes den av då sprickor i stenar upptäckts, något P4 Sjuhärad var först med att rapportera.

De båda valven står kvar men mittdelen av bron har rasat ner i Ätran. Att gå ut på bron är i nuläget förenat med livsfara.

– Som tur är var den avstängd så ingen har skadats, säger Fredrik Skoog.

Ofta avstängd

Han säger att det länge funnits en oro för bron då den stängs av nästan varje år för höga vattenflöden.

– Den renoverades senast 1997 och nu vet vi inte vad vi står inför.

Ett landmärke för Svenljunga

Bron är enligt gatuchefen ett landmärke för orten och i mitten av november var ett planerat 200-årsjubileum för bron planerat.

– Jag är själv född och uppväxt här och den är ju en symbol för Svenljunga, det är klart att det här inte kunde komma mer olägligt, säger Fredrik Skoog.

Om bron går att reparera är oklart i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.