Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stort polispådrag i Hjällbo i samband med upploppen i Hjällbo i slutet av maj 2021 – knappt ett halvår senare kom domen i mordfallet där en 22-årig man stått åtalad. Foto: Tomas F Singer

22-åring åtalas för mordet efter upploppet i Hjällbo

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man åtalades i dag, misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott den 30 maj i Hjällbo. En 44-årig man avled. Enligt åklagaren utsattes tio personer för mordförsök. 22-åringen greps direkt efteråt av en grupp män, misshandlades och kunde gripas först efter att polisen skjutit varningsskott.

Mordet skedde två dagar efter upploppen i Hjällbo, då två gängrelaterade grupperingar stred mot varandra. Men utredningen visar inte att mordet är tydligt gängrelaterad.

Två personer sköt urskiljningslöst mot en grupp män som satt och fikade. En 44-årig ostraffad flerbarnspappa träffades i huvudet och avled.

Kom undan

Den ena skytten kom undan och har fortfarande inte gripits, medan den andre misstänkte ramlade av sin cykel och hanns ikapp av personer som slog och sparkade honom – något som också filmades. En lynchstämning uppstod, och det var först efter att polisen skjutit varningsskott som 22-åringen kunde gripas.

Gott bevisläge

– Jag påstår att mannen har begått mordet och mordförsöken tillsammans och i samförstånd med en annan person, som vi inte kunnat identifiera. Den misstänkte erkänner grovt vapenbrott men förnekar i övrigt. Jag bedömer bevisläget som gott, säger kammaråklagare Sara Toreskog vid Göteborgs åklagarkammare i ett pressmeddelande.

Ett tjugotal poliser har arbetat med ärendet sedan 22-åringen greps.

– Vi har lagt ned stora resurser på bland annat analyser av beslag och filmmaterial och har snabbt kommit framåt i utredningen, säger Kristina Hakenmyr, utredningsledare vid polisens utredningsenhet i region Väst.

Skjutit i luften

Den misstänkte 22-åringen erkänner grovt vapenbrott, mennekar till andra åtalspunkter. Hans advokat Sina Safashad säger så här till Göteborgs-posten:

– Han medger att han skjutit, inte mot person utan i luften. Han har gjort detta för att skrämmas, ingenting annat.

Positiva effekter

Ulf Merlander, chef för lokalpolisområde Nordost, säger i ett pressmeddelande att händelserna märkligt nog också gett positiva effekter:

– Det paradoxala är att sådana allvarliga händelser som det våldsamma upploppet och mordet har lett till att polisen i dag har ännu närmare kontakt med invånarna i området, vilket underlättar vårt arbete med att bekämpa brott, säger han.

Rättegången beräknas inledas den 1 november och pågå i sex dagar.

Texten uppdateras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se bilder från de oroligheter som ägde rum i Hjällbo under söndagen, då en man sköts till döds. Foto: TT / Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer