Stort polispådrag i Hjällbo i samband med upploppen i Hjällbo i slutet av maj 2021 – knappt ett halvår senare kom domen i mordfallet där en 22-årig man stått åtalad. Foto: Tomas F Singer

En person död efter skottlossning i Hjällbo – misstänkt nära att lynchas

Uppdaterad
Publicerad

En person har avlidit efter en skottlossning i stadsdelen Hjällbo i Göteborg under söndagen. Ytterligare en person vårdas på Sahlgrenska efter händelsen. En man har gripits och anhållits, misstänkt för mord.

– I samband med gripandet har vi avlossat varningsskott, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Skjutningen ägde rum nära torget i Hjällbo strax efter kl 13 på söndagen. Detta trots att polisen efter fredagens upplopp kraftsamlade i området.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst hänger fredagens oroligheter ihop med mordet på söndagen. En flerbarnsfar i 45-årsåldern sköts till döds och polisen är orolig för ytterligare upptrappningar mellan olika släkter med kriminella individer som hamnat i konflikt med varandra.

Det går rykten om att det ena nätverkets släkt är på väg från Tyskland till Hjällbo?

Jag kommenterar inte rykten utan vi jobbar polisiärt med underrättelseuppgifter och som jag sa tidigare jobbar vi trygghetsskapande just nu, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Lynchstämning

Under söndagskvällen greps en person som anhållits misstänkt för mord. Det var i sista stund – under flykten ska den misstänkte skytten ha fallit, blivit ikappsprungen och kraftigt misshandlad.

– I samband med gripandet har vi avlossat varningsskott. Jag har inga uppgifter om hur många skott som avlossades, och jag utgår från att den uppgiften är en del av förundersökningen där det råder sekretess, säger Fredrik Svedemyr.

Åklagaren och förundersökningsledaren Sara Toreskog är återhållsam med kommentarer.

  – Jag kan bara bekräfta att han är anhållen och misstänkt för mordet och grovt vapenbrott. Före onsdag behöver jag ta ställning till häktningsfrågan. Han är förhörd, men jag kan inte gå in på vad han sagt, säger hon.

Oklart skadeläge

På grund av sekretess och pågående förundersökning gick SU först inte ut med mer information än att fyra personer vårdas på sjukhuset.

 – Vi har avfört fyra personer från platsen i ambulans, skadeläget får jag inte uttala mig om, sa Mia Lorén på SOS Alarm.

Strax före klockan tolv på måndagen meddelade SU:s presstjänst att endast en person vårdas på sjukhus. Det är en man i 20-årsåldern. Läget för honom uppges vara stabilt.

Fortsatt stor polisnärvaro

SVT har tidigare skrivit att polisen inlett en särskild händelse i Hjällbo efter ett upplopp under fredagskvällen, där olika grupperingar drabbade samman. Det fanns en oro för att detta bråk skulle komma att eskalera till något större.

Under måndagsmorgonen meddelar polisen att det varit lugnt i området under natten.

– Under måndagen jobbar vi vidare med trygghetsskapande arbete för att förhindra fler våldsdåd, säger Stefan Gustafsson som är polisens presstalesperson.

Dagen efter skottlossningen i Hjällbo har någon lagt ut blommor och tänt ljus för att hedra den flerbarnsfar som miste livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.