Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Utredningarna tar lång tid att göra, säger Robert Karlsson som är biträdande regionpolischef. Foto: SVT

23 sprängningar i Västsverige i år – högsta siffran på fem år

Publicerad

Hittills i år har 23 sprängningar ägt rum i Västsverige – den högsta siffran på fem år. Dessutom har det skett ett antal försök och förberedelser till sprängningar, visar nya siffror från polisen.

En explosion inträffar natten till tisdag 29 augusti vid en villa i Sjuntorp, söder om Trollhättan. Två dygn senare sker två explosioner i Kortedala och Olskroken i Göteborg.

Det är några av de sprängningar som inträffat i Västsverige i år. Nya siffror från polisen visar att det hittills i år skett fler sprängningar i Västsverige än under något år de senaste fem åren, totalt 23 stycken.

Explosion i trappuppgång

Under juli och augusti möttes exempelvis boende i Falkenberg och Frölunda av explosioner vid porten och i trappuppgången i flerfamiljshus.

Dessutom har tre försök till sprängningar utförts i år och polisen har rapporterat 17 fall av förberedelse.

På söndagen häktades fyra män i 20- till 30-årsåldern som stoppats på E45 i Trollhättan med misstänkt farligt föremål i bilen. De är nu misstänkta för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Större utredning

Från polisens sida har man satt igång en större regional utredning för att undersöka eventuella kopplingar mellan de olika sprängningarna.

I Sverige i stort har totalt 120 sprängningar utförts hittills i år, vilket också är en ökning jämfört med de senaste fem åren.

Hör polisen berätta mer i klippet

Sprängningar i Västsverige

2023 tom 3 aug: 23 (varav 7 i augusti) 

2022: 13 

2021: 13 

2020: 19 

2019: 21 

2018: 11

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.