Dilawar Anwar, ordförande Gamlestadens Brevduveförening med sin favoritduva Super Mario. Foto: SVT

Kolonilotter i Göteborg ska rivas – kan leda till att 2 500 brevduvor avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Flera tusen brevduvor riskerar att avlivas när de inte längre kan bo kvar på kolonilotterna i Lärjeholm i Göteborg. Kontraktet är uppsagt, rivningen har redan börjat och på området ska det byggas nytt. Men in i det sista försöker ägarna behålla marken för duvornas skull.

– Det handlar om 2 500 liv, säger Dilawar Anwar, ordförande Gamlestadens Brevduveförening.

Totalt finns ett 30-tal medlemmar med över 2 500 brevduvor i Gamlestadens Brevduveförening, men nu är framtiden minst sagt osäker för de nio medlemmar som har sina duvor i Lärjeholm. Fastighetskontoret och Göteborgs Stad vill ha marken tillbaka.

På tomterna, där man hyrt ut kolonilotter för brevduvor och vanliga odlare under 30 år, är det planerat för bland annat en tåguppställningsplats. Rivningen har till viss del redan börjat, något som Göteborgs-Posten var först med att berätta.

– Vi får kolla hur det blir med vårt överklagande till hovrätten. Vi behöver bara en ersättningsplats dit vi kan flytta, säger Dilawar Anwar, ordförande Gamlestadens Brevduveförening.

Någon sådan lösning är dock inte aktuell, menar Göteborgs kommun:

– Det finns inget i hyresavtalet som säger att vi behöver göra det, säger Eva Romell, enhetschef vid fastighetskontoret.

I klippet berättar Dilawar Anwar från Gamlestadens Brevduveförening mer om kampen för sina duvor, och Eva Romell vid fastighetskontoret förklarar varför man inte inte kommer erbjuda föreningen någon ersättningsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.